Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Basfordon Fiat Ducato

45% av Fiats produktion är husbilar!

Klicka på länkarna för fler guider om husbilar och husvagnar.

Bli expert på din husbil

Bli expert på din husvagn

Sveriges Campingar

När en husbil tillverkas köper husbilsfabrikanten chassit, basfordonet, från en fordonstillverkare. Det absolut vanligaste basfordonet är Fiat Ducato som beräknas finnas i fyra av fem husbilar.

Beroende på om husbilen är hel- eller halvintegrerad (se separat text) kommer fordonet med komplett förarhytt, motor och en ”tom” bakdel till husbilsfabrikanten som kompletterar med bodelen och för helintegrerade även med karossen vid förarhytten.
Fiat Ducato har tillverkats sedan 1981 och finns i flera generationer. Ducato, som togs fram som ett transportfordon, kom till i ett samarbete mellan Peugeot och Citroën, vilka har systermodellerna Citroën Boxer och Peugeot Jumper även om dessa är betydligt ovanligare i husbilssammanhang.

Den andra generationen kom 1994 vilken fick en utseendemässig uppgradering 2002 och eftersom husbilsförsäljningen i Sverige började ta fart vid denna tid är de tidigare generationerna mest historia. Med den här generationen kom en utseendemässig uppgradering med exempelvis större grill och Fiats då nya logotyp.

Tredje generationen lanserades 2006 och är den vanligaste versionen bland husbilarna. Uppgraderingar har skett under produktionsperioden men även inom årsmodellerna finns olika utföranden på exempelvis instrumentpaneler som av Fiat benämns Standard (svart), Techno (med aluminiumdetaljer) och Elegant (med ädelträdetaljer). Även mediasystemet har uppgraderats successivt. 2011 förbättrades fjädringssystemet vilket innebar en förbättrad komfort. Därutöver kan det skilja i utrustningsnivå mellan olika husbilstillverkare.

Nuvarande basfordonet av Fiat Ducato

Nuvarande basfordonet av Fiat Ducato

Den gällande versionen kom 2015 och fick bland annat nya strålkastare och en uppgraderad förarmiljö.

Av Fiats produktion av Ducato beräknas ungefär 45 procent användas till husbilar.

EU har under dessa år infört gemensamt regelverk för fordonsgodkännanden. Fiat typbesiktigar basfordonet men detta gäller inte den färdiga husbilen som i allmänhet registreringsbesiktigas i färdigt skick av den fabrikant som bygger bodelen.

Det kan därför skilja i lastvikt och övriga specifikationer mellan olika bodelsfabrikanter även om basfordonet är densamma. Trots det finns det skillnader i chassit som finns i ”light” och ”heavy” utöver AL-KO. 35L och 35H har båda en totalvikt på 3,5 ton, men L med 15″ hjul och H med 16″, kraftigare bromsar och hjulupphängningsdetaljer. H går att besiktiga om till en totalvikt på 4,25 ton vilket kan vara viktigt om du vill ta med mycket last.

Husbilarnas totalvikt styr regelverket. Eftersom de flesta husbilar har en totalvikt på 3,5 ton, vilket även gäller Fiat Ducato, avser nedanstående euro-klassningar dessa. Värt att notera att även körkortsbehörigheten skiljer ut bilar över 3,5 ton. Dessa kräver C/C1 om du inte har ett körkort utfärdat före 1 juli 1996 som inte varit återkallat efter detta datum.

Föregångaren till de nya basfordonet av Fiat Ducato

Föregångaren till de nya basfordonet av Fiat Ducato

Motorerna är desamma mellan olika husbilsfabrikanter och har även de under årens lopp miljöklassats i enlighet med EU-normen ”euro”. Den gällande euro-klassningen är euro-6. Numer anges euro-klassningen på registreringsbeviset men äldre årsmodeller kan sakna denna uppgift.
Euro-6 motorerna finns i en tvålitersversion på 115 hk samt med 130, 150 och 177 hk med 2,3 liters slagvolym. Trelitersmotorn utgick i och med euro-6.

2011 kom den föregående motorserien, euro-5, där det finns fyra motoralternativ. Den minsta är på två liter och har 115 hk medan den troligen vanligaste är på 2,3 liter och har ettdera 130 eller 148 hk. Den fjärde är på tre liter och har 177 hk. Den senare har en 6-växlad Comfort-Matic-växellåda medan övriga nästan undantagslöst har en manuell växellåda.

Euro-4 infördes 2005 och blev krav 2006 medan euro-3 infördes år 2000.

Konkurrerande basfordon är Ford Transit, Mercedes Sprinter och Volkswagen Carver.

Denna information är skapad för att underlätta för dig som husbilsägare. Vincents Husbil & Husvagn, din professionella partner!

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017