Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

10 saker man ska tänka på innan man köper en begagnad husbil privat!

Denna guiden kan förhindra några av de stora risker som uppkommer vid ett köp av husbil privat!

Klicka på länkarna för fler guider om husbilar och husvagnar.

Bli expert på din husbil

Bli expert på din husvagn

Sveriges Campingar

Det är en härlig känsla att sätta sig bakom ratten på sin husbil och köra iväg på okända äventyr. Man kan köra vart man vill, hela världen ligger för ens fötter. Men för att inte semestern ska bli en tragedi är det viktigt att vara noggrann när man köper sin husbil privat. Gå gärna igenom listan här nedan och se till att tänka efter redan före köpet av en begagnad husbil privat. Det är en dyrbar investering som ska hålla i många mil och år.

Fördelen med att köpa din husbil via oss är att allt redan är kontrollerat med fullständig varudeklaration och fukttest.

 • 1. Just pengar är det första man ska tänka på- hur mycket är man egentligen villig att betala för husbilen? Det är alltid bra att ha två siffror, dels den man skulle vilja betala men också absolut högsta pris som det är möjligt att lägga ut. Då finns det lite marginal för diskussion, så att alla blir nöjda. Vincents samarbetar med Santander Bank för alternativ till hjälp med finans och avbetalningsmetoder för att få extra pengar över till semestern.
 • 2. Därefter gäller det att se efter hur stor husbil som behövs. Om en hel familj ska tillbringa ett par månader tillsammans kan det vara skönt med lite extra plats. Men om det handlar om en helg eller maximalt en vecka så kanske man kan trycka ihop sig för att minska på kostnaderna. Vissa husbilar är mycket finurligt inredda så att det faktiskt finns väldigt gott om plats.
 • 3. Förutom antal bäddar så kan planlösningen variera mellan de olika husbilarna. För en del familjer är det viktigt att snabbt kunna förvandla sovplatserna till ett väl fungerande allrum där man kan uppehålla sig under dagarna. Det ska vara lätt att fälla undan sängarna eller få fram matbordet. Plats för alla saker och kläder man vill ha med sig är något annat att vara uppmärksam på.
 • 4. När man väl hittat en begagnad husbil som verkar intressant är det bäst att gå runt och titta på den med riktigt kritiska ögon. Alla delar ska finnas på plats, och det gäller att registrera om det finns några skrapor eller bucklor. Det kan innebära att husbilen varit med om en olycka, och då kan det vara bäst att kontrollera dessa lite noggrannare. Se efter hur däckmönstret är och om det finns stänkskydd bakom hjulen, små detaljer som kan bli nog så dyra senare. Snett slitna däck kan vara en antydan om att något annat är fel, så titta på varje hjul ordentligt. Självklart står alla dessa punkter i en ”Bra att veta” sektion i Vincents varudeklaration men att själv vilja kontrollera bilen som kund är inget vi är emot. Det här är ingenting man ska känna sig dum för att göra utan är helt enkelt grundläggande sunt förnuft.
 • 5. Öppna motorhuven och kontrollera olja och andra saker som man kan se med en gång. Om oljan är svart och tunn kan det vara ett tecken på att det är dags att byta. Man kan också se rent allmänt om motorområdet är rent och snyggt och husbilen verkar vara väl underhållen. För att veta om det är dags för ett kamremsbyte kan man anteckna mätarställningen och registreringsnumret, för att sedan ringa upp en serviceverkstad för att få veta om det är dags. Vincents verkstad kollar självklart upp detta som en del i vår förmedlingsprocess och lämnar in bilen för service om det är behövligt.
 • 6. En provkörning är ett måste och då ska man se hur växlarna fungerar, om de är lätta att lägga i eller inte. Även bromsarna måste kontrolleras och det finns olika sätt att göra detta i stillastående läge. Men även hur husbilen känns att köra rent allmänt och hur bullrig ekipaget är. Det handlar ju trots allt om ett fordon för semesterresor. Här ska man sitta flera timmar i stöten och då gäller det att den är bekväm.
 • 7. När motorn är uppvärmd kan det vara dags att ta sig en titt inuti. Fungerar kylskåpet, det vill säga är det tillräckligt kallt? Pannan å andra sidan ska vara varm, vilket inte borde ta mycket mer än någon timmes provkörning. Sätt på alla lampor för att se att de fungerar och om det finns tillräckligt med lyse för att sitta där inne en mörk kväll. Till och med på sommaren brukar det behövas belysning.
 • 8. Även inuti är det bra att gå runt och riktigt syna husbilen i sömmarna. Vid första anblicken kanske det hela ser lyxigt och inbjudande ut, men ibland så finns det en del problem på sidan om. Se efter repor och förslitningar, samt hur nedsuttna dynorna är. Mycket går att fixa själv, men detta ska vara ett medvetet val och något att lägga på det totala priset. Det är aldrig roligt med tråkiga överraskningar när man redan gått igenom med köpet, och de pengar som lagts undan för själva semestern måste användas.
 • 9. Fukt kan vara ett problem och därför är det viktigt att be att få se en nyligen gjord täthetskontroll. Detta är speciellt viktigt för en begagnad husbil som används under vintermånaderna, vilket inte alls är ovanligt. Självklart gör vi på Vincents Fritidscenter fukttest och täthetskontroll som presenteras av intressenter innan bilen köps. Se noga efter rostfläckar, oavsett hur stora eller små de är. Speciellt utsatt är området runt avgasröret.
 • 10. Försök tänka er in i hur familjens resa kommer att vara. Ska ni tillbringa mycket tid i husbilen, kanske vara ute och campa i naturen? Eller är det mer för att ha en plats att sova, medan ni använder dagarna till att vara turister och gå på sightseeing? Ju mer tid man kommer att vara i bilen under dagtid, desto mer praktisk behöver den vara. Samtidigt så kan en lite mindre husbil vara lättare att manövrera och parkera.
  Genom att kontrollera husbilen noga så undviker man otrevliga överraskningar. Det är både billigare och bättre att justera saker och ting före avresan. Med en begagnad husbil som fungerar som den ska rent tekniskt och som är av den storlek eller planlösning som familjen behöver så kommer semestern att bli en riktig höjdare. Det är en alldeles speciell känsla av frihet att köra runt med en husbil, eftersom det går att köra den vart man än vill och alltid ha sin egen lilla plats.
10 saker man ska tänka på innan man köper en begagnad husbil privat!
Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017