Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Solceller

Allt du behöver veta för ett miljövänligt val till el i husbilen!

Klicka på länkarna för fler guider om husbilar och husvagnar.

Bli expert på din husbil

Bli expert på din husvagn

Sveriges Campingar

Solceller är ett bra alternativ istället för ett elverk. De kanske inte är lika lätt att lita på, men fördelen är att ni undviker de otroligt störande ljudet av elverket, då solceller inte lämnar ifrån sig något ljud alls under elproduktionen. Så ni slipper bli irriterad på dånande, och kan istället hålla humöret uppe under hela semestern.

Solceller har använts i Sverige sedan 70-talet. Till en början användes främst fristående system som saknar möjlighet att ansluta sig till elnätet, som fyrar, båtar, sommarstugor och husvagnar. Dessa anläggningar har fortfarande en stabil marknad i Sverige.

SOLPANEL TRUMA SOLARSET 65

SOLPANEL TRUMA SOLARSET 65

Med solceller genererar man elektricitet från solenergi. Solpanelerna kan till och med producera elektricitet under molniga dagar, på grund av att det inte är i behov av direkt solljus. Solpanelerna använder nämligen energin från solen och inte värmeenergin.

Det är viktigt att tänka på att solceller inte ska överskuggas. När man använder ljus för att generera elektricitet påverkas energiupptagningen av exempelvis skugga från träd eller antenner. Solcellernas upptagningsförmåga blir på så vis begränsad eftersom solceller använder ljuset från solens strålar för att generera elektricitet.

En vanlig laddare som kopplas till solceller kan ge ut ca 14-15v, vid soliga dagar kan solcellerna kan ge 18-21v. Den överblivna spänningen går då till spillo. Därför rekommenderas en MPPT laddare. Den tar vara på den överblivna energin och tillsätter de i batteriet. Detta leder till att du kan få 4A av panelerna men ha hela 5A från batteriet. (värde beroende på hur många paneler man har) Info om Solcellerna på husbilen vid köp via Vincents hittar du i vår Varudeklaration.

En till punkt med MPPT laddare är då du har lite sämre effekt på solpanelerna och inte kan komma upp i spänning till laddström, även kan lyfta spänningen och få ut lite laddström även i de situationerna.

Tänk rätt, tänk på miljön.

Tänk rätt, tänk på miljön.

Parallell / seriekoppling

Seriekoppla aldrig solceller på en husbil. Även om seriekoppling ger ut mer ström än parallellkoppling så ger den i de flesta fall ut för mycket. På en riktigt molnig dag så kanske dina solceller får in 5V. Har du 4 st så kan du se de som 5+5+5+5=20V, vilket är helt ok. Men så fort solen tittar fram, och panelerna helt plötsligt tar in 20 var, blir de 20+20+20+20=80. Detta är alldeles för mycket och kommer skada regulatorn.

I en parallellkoppling mellan t.ex. 2 solceller kommer de bara in de som den svagaste ger ut. Vilket kan variera. Plus att även om ena panelen skuggas, och inte ger ut någonting. Kan den andra solcellen fortfarande ge ut ström enskilt. I en seriekoppling, om en skuggas eller är smutsig, slutar alla fungera.

När du sätter solceller på hus så är det en helt annan sak, seriekopplingen fungerar då för att regulatorn är på en helt annan nivå än den i en husbil eller husvagn.

Denna information är skapad för att underlätta för er som husbilsägare. Vincents Husbil & Husvagn, din professionella partner!

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017