Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Sovplats

En av de viktigaste frågorna inom husbilsköp är sovplatslösningen

Klicka på länkarna för fler guider om husbilar och husvagnar.

Bli expert på din husbil

Bli expert på din husvagn

Sveriges Campingar

Som inget annat brukar bilens sovplats vara avgörande för valet av husbil. Och det är förståeligt, vem vill inte sova gott om man är ute på en resa? Vad som är bäst finns inget universalsvar på men klart är att du ska provligga sängarna i den bil du är på gång att köpa. Valet styrs förstås även av hur många som oftast åker med, är ni oftast två betyder extrabäddarna mindre och först om ni oftast fler blir det intressant hur de andra bäddarna arrangeras.

Långbäddar, två separata bäddar längsvis placerade, föredras av de flesta. Utrymmet är nästan undantagslöst placerat längst bak även om det finns undantag med hygienutrymme bakerst. Tänk på att om ni är fler än två måste bäddarna i så fall passeras för att nå det.

Den största skillnaden ligger i höjden en sovplats har från golvet, vilket ofta styrs av garagets, det bakre förvaringsutrymmets, höjd. Kommer du upp i sängen på ett bekvämt sätt eller är förvaringsutrymmet under sängarna viktigare för dig? I en del fall kan en sovplats byggas ihop med en mittkonsoll, praktiskt om ni vill kunna variera beroende på om ni är ett par eller vänner.

Queensbed.

Queensbed.

Ett annat alternativ är Queensbed, eller mittplacerad dubbelsäng, som även den oftast är placerad längsvis. Det blir lite svårare att nå de skåp som oftast är placerade mot taket men lite lättare att bädda. Ofta kan en sovplats skjutas ”ihop” och man får då en skön dagbädd med ryggstöd förutom att man vinner plats när sängarna inte används.

En tvärplacerad sovplats är ovanlig och uppfattas ofta som opraktisk eftersom den som sover innerst måste kliva över den andre om man behöver gå upp på natten.

Dubbelsängar placerade utmed ena väggen kallas för franska sängar, eller fransk bädd. Det är oftast placerade längst bak i bilen, med ett badrum placerat längst väggen mittemot.

Madrasserna är oftast av kallskum men sängbotten kan vara fast eller ha fjädrar. De som har fjädrar är nästan undantagslöst mer komfortabla.

Det är praktiskt om det finns en dörr att stänga till er sovplats, i synnerhet om någon vill lägga sig att vila på dagtid.

Sittgruppen kan i många fall göras om till en dubbelbädd men det skiljer mycket i bäddmått. Om den bädden används ofta ska du tänka på om mekanismen för att fälla ut den är smidig och att du fortfarande kommer åt de skåp och lådor där du förvarar saker som kan vara bra att nå även om någon sover där.

Takbädd på en Alkov

Takbädd på en Alkov

Även om husbilen inte är en alkovbil har en del bilar en takbädd över förarutrymmet. I vissa fall kan den fällas ner med hjälp av en elmotor men oftast dras den ned med handkraft. När den fälls upp igen finns en låsning som i vissa fall kan vara onödigt krångligt konstruerad. Ibland kan den kant som blir bakåt vara irriterande och lättpåsprungen. Är ni oftast två kanske en bäddbar sittgrupp kan vara mer praktisk som extra sovplats. Tänk också på vilka utrymmen som inte längre kan användas när takbädden är nerfälld och om det är rimligt smidigt att ta sig upp och ner från bädden. Det är även värt att tänka på att takbäddar i de flesta fall inkräktar på möjligheten för takskåp.

Är ni två och bara då och då har ett litet barn med er finns även lösningen med en madrass i framsätet, det finns anpassade sådana att köpa som tillbehör till ett flertal modeller.

Denna information är skapad för att underlätta för dig att välja rätt husbil hos Vincents Husbil & Husvagn, din professionella partner!

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017