Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Värmesystem

Lär dig om olika sorters värmesystemen

Klicka på länkarna för fler guider om husbilar och husvagnar.

Bli expert på din husbil

Bli expert på din husvagn

Sveriges Campingar

Det finns flera typer av värmesystem, de som drivs av gasol är vanligast. Elvärme används som ett tillägg i vattenburna system ettdera ensamt eller i kombination.

Gasol har sina för- och nackdelar. Gasol är oftast tyst men kräver naturligtvis att inte gasolen tar slut och till hjälp finns olika typer av nivåmätare.

Värmen som alstras från värmesystem kan fördelas antingen via luft eller vatten. Båda kräver något system så att värmen fördelas jämt, luft via slangar och munstycken, vatten via element eller golvvärme.

Luftburen värme är ur tillverknings- och monteringssynvinkel enklast. Det kräver en fläkt samt slangar som slutar i munstycken på lämpliga platser. Värmen kommer snabbt men när systemet slås av finns ingen värmereserv. Ljudnivån mellan olika fabrikat kan variera beroende på tillverkarens val av fläkt och hur den är placerad.

 

Truma Panel till Värmepannan

Truma Panel till Värmepannan

Vattenburen värme kräver också slangar. Vattnet måste blandas med någon antifrostvätska, typ glykol, för att inte frysa vintertid när systemet är avslaget. Vattnet cirkulerar med hjälp av en cirkulationspump som kan drivas av såväl 12 Volt som 230 Volt, oftast båda. Systemet är långsammare att starta eftersom vattnet måste bli varmt innan det börjar avge värme men behåller å andra sidan värmen ett tag efter det det slagits av. Det är tystare än luftburna värmesystem eftersom fläkten stör mer än cirkulationspumpen. Golvvärme är mycket komfortabelt och fördelar värmen jämt i bodelen men element är vanligare.

Vid köp av husbil via Vincents Fritidscenter får du information om värmesystem och liknande i vår Varudeklaration.

Värmesystem kan manövreras via en intern manöverpanel eller via appar. Ett system som kan fjärrstyras via en app kan spara mycket energi eftersom du då kan dra ner värmen när du är ute, i synnerhet de kallare årstiderna, utan att helt slå av systemet och ändå komma tillbaka till ett varmt fordon som du startat via appen. Vissa system kan efterutrustas med fjärrstyrning.

Vanliga fabrikat är Truma, Alde och Webasto.

Denna information är skapad för att underlätta för dig som husbilsägare. Vincents Husbil & Husvagn, din professionella partner!

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017