Hyra eller köpa, när det kommer till husvagn eller husbil?

Bra att veta, Vincpiration

Att hyra husbil eller husvagn kan vara ett sätt att prova sig fram innan du köper men det finns fler sätt till samma kostnad. Även om det ibland räcker med en veckas provsemester för att avgöra om fordonscamping är något som passar dig är det bättre att prova under en säsong för att känna på camping på riktigt, en semesterform allt fler tar till sina hjärtan.

Ett av argumenten för att hyra i stället för att köpa är att du slipper värdeminskningen, men det gäller främst vid köp av ett helt nytt fritidsfordon, förklarar säljpersonalen på Vincents Husbil & Husvagn i Varberg:

– Om du köper en fyra år gammal begagnad husbil och säljer den strax efter så är värdeminskningen inte så stor, särskilt i dessa tider då efterfrågan på campingfordon är mycket stor och förväntas vara det i minst ytterligare 10-15 år.

Om du bestämmer dig för att hyra husbil så finns två möjligheter: Ska man hyra privat eller genom ett uthyrningsföretag? På Blocket finns det många privata annonsörer som hyr ut sina egna husbilar och husvagnar men även om det är billigare än att hyra via ett företag så är samtidigt risken större. Ofta är ingen av parterna van vid uthyrning vilket kan orsaka juridiska bekymmer. Blir det en skada på fordonet eller dess utrustning är det viktigt att ersättningsansvaret är korrekt reglerat. Så är dock sällan fallet vilket har lett till många rättstvister och obehagliga situationer där den uthyrande ägaren krävt hyreskunden på ersättning för skada. I flera fall har tvisten gällt om skadan fanns på fordonet innan eller tillkom under hyresperioden men även kring frågan om vilken part som ansvarar för normalt slitage, gasolpåfyllning och tömning av tankar. Allt sådant bör tydligt regleras i det skriftliga avtalet.

Det är inte heller helt lätt att ta reda på hur fordonets försäkring gäller, det finns en rad restriktioner om någon annan än ägaren använder fordonet och självriskerna varierar en hel del mellan bolagen. Du bör dessutom kontrollera om dina egna tillhörigheter som du har med dig under resan är stöldförsäkrade via fordonets försäkring eller din hemförsäkring.