Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Båtägarna byter till husbil

"Båten krävde för mycket jobb, och friheten blir större när vi byter till husbilen"

Båtägarna byter till husbil

Senaste nytt från husbil -och husvagnsvärlden. Tag del av rykande färsk information om diverse artiklar som finns i vårt nyhetsflöde!

Just nu säljer rekordmånga svenskar sin fritidsbåt och byter till husbil, och de flesta som konverterar uppger samma argument: Båten kräver för mycket underhåll och förberedelser, och färdvägarna på sjön är mer begränsade i både tid och sträcka. Men en viktig faktor är också att alla har en bilväg utanför bostaden så resan kan börja direkt utanför dörren. Trenden är mycket stark och tydlig enligt försäkringsbolagen och handlarna, vilket också syns i sociala medier där många diskussionsforum bildats av båtfolk som övergått till husbil.

Husbil passar båtägarens längtan

En av landets största husbilshandlare, Vincents i Varberg, kan bekräfta folkrörelsen:

– Ja, förr var det ofta husvagnsägare som övergick till husbil, men nu är det betydligt fler som säljer sin fritidsbåt för att de byter till husbil. Många kunder förklarar ofta att de tröttnat på underhåll och förberedelser, förklarar Vincent Schaffler.

Många har upptäckt att de efterlängtade fördelarna med båtlivet, som friheten, naturen, ensamheten eller den sociala gemenskapen även finns i det kravlösare husbilslivet. Därmed har Sverige kommit att bli Europas husbilstätaste land, med en husbil per trettiotredje medborgare. Om man då betänker att de flesta husbilar ägs av par så är ungefär var nittonde svensk ägare av en husbil.

Det bästa från båtlivet med husbilen

I Falkenberg möter vi Kjell och Eva Eriksson från Dalarna, som bilat söderut med deras husbil, över helgen på senhösten.

– Vi hade haft båt i sjutton år när vi förra året köpte den här. Vi blev lite trötta på samma vatten, kobbar och vikar, och att njutningen var så beroende av perfekt väder, under en kort säsong. Det blir ju fler spontana resor nu med husbilen eftersom den alltid står redo utanför huset, berättar Kjell innan Eva tillägger:

– Båten krävde för mycket jobb, och friheten blev större i husbilen. Nu kan vi söka upp fina platser där vi är ensamma, men också hälsa på vänner ute i landet. Det blir ju enklare att gästa andra när man har med sig eget bo.

Den målgrupp som däremot varken har haft fritidsbåt eller fritidshus tidigare tycks tilltalas av husbil för att det, enkelt uttryckt, inte kräver några specialkunskaper.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017