Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Hyra husbil eller husvagn?

Goda råd till dig som vill prova fordonscamping innan köp.

Hyra husbil eller husvagn?

Hyra husbil är ett bra sätt att testa på campinglivet innan du köper.

Att hyra husbil eller husvagn kan vara ett sätt att prova sig fram, innan du köper. Faktum är att det oftast räcker med en veckas provsemester för att avgöra om fordonscamping är något som passar dig, och lika snabbt kan du avgöra vilken fordonstyp och utrustning som passar just dina behov.

Ett av argumenten för att hyra i stället för att köpa är att du undkommer värdeminskningen, men det gäller främst vid köp av ett helt nytt objekt, förklarar säljpersonalen på Vincents Husbil & Husvagn i Varberg:

– Om du däremot köper en fyra år gammal begagnad husbil och säljer den efter t ex tre år så är värdeminskningen betydligt mindre, särskilt i dessa tider då efterfrågan på campingfordon är mycket stor, och förväntas vara det i minst ytterligare tio­-femton år.

Om du bestämmer dig för att hyra husbil så uppstår två val: Hyra privat eller genom ett uthyrningsföretag? På Blocket finns många privata annonsörer som hyr ut sina egna husbilar och husvagnar, men även om det är billigare än att hyra via ett företag så tar du samtidigt en större risk. Ju mer ovan du är, desto större risk är det att du orsakar skada på fordonet eller dess utrustning, och då är det ännu viktigare att ersättningsansvaret är korrekt juridiskt reglerat i hyresavtalet. Men, så är ibland icke fallet, vilket har orsakat många privata rättstvister och obehagliga situationer där den uthyrande ägaren krävt hyreskunden på ersättning för skada. I flera fall har tvisten gällt huruvida skadan fanns på fordonet innan, eller tillkom under hyresperioden.

– Även om du synar fordonet innan kontraktskrivandet så är det svårt som nybörjare att kontrollera all utrustning och att alla funktioner är felfria, förklarar teknikpersonalen på Vincents.

En annan stor riskfaktor när du ska hyra husbil privat är att det troligen inte ingår någon vägassistens, vilket nästan är standard eller åtminstone erbjuds hos de flesta uthyrningsföretag. Tvister har också uppstått kring frågan om vilken part som ansvarar för gasolpåfyllning och tömning av tankar, vilket tydligt bör regleras i det skriftliga avtalet.

Oavsett om du ska hyra husbil eller husvagn privat eller via ett hyresföretag, och oavsett vad den uthyrande ägaren säger, så är det du personligen som är ansvarig för att trafiklagarna följs. Du är t ex ansvarig för att ha korrekt körkortsbehörighet för det aktuella fordonet eller ekipaget. Du ansvarar även för att din dragbil får dra den eventuella husvagnen och att dragbilen är försedd med förlängda backspeglar. Du bör dessutom kontrollera om dina egna tillhörigheter som medföljer under resan är stöldförsäkrade via fordonets försäkring eller din hemförsäkring.

Om du och din familj, eller ditt kamratgäng, bara behöver ett campingfordon för ett evenemang över helgen så är det ganska självklart att hyra, i stället för att köpa. Men, att hyra husbil i ett par veckor kan däremot kosta mer än värdeminskningen skulle ha kostat dig om du köpt ett eget begagnat campingfordon. Det är dessutom mycket svårt att hitta lediga hyresobjekt för populära helger och högsäsonger, vilket också motiverar ett köp. Självklart ska även service- och reparationskostnader vägas in i ett flerårigt ägande, men om du köper via en förmedling så medföljer garantier som du dessutom kan förlänga, berättar säljpersonalen på Vincents:

-Ja, alla begagnade campingfordon som säljs via oss är fukt- och gasoltestade, cirka tvåhundra punkter har kontrollerats och protokollförts, och köpet omfattas av garantier och konsumentskyddslagar. Så, våra köpare ställs sällan inför några överraskande reparationer.

Slutligen så kan man konstatera att priserna för att hyra husbil eller husvagn är ganska lika hos de flesta uthyrningsföretag. Däremot så skiljer det mycket i pris beroende på säsong och fordonens standard, storlek och försäkring.

Var denna artikel till någon hjälp? Dela gärna den med dina vänner! 

Du kan även läsa några av våra andra artiklar eller guider!

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017