Vincents Husbil & Husvagn - Begagnade Husbilar & Husvagnar

Krav på färdskrivare till tung husbil

En fråga som diskuteras alldeles för lite är kraven på färdskrivare i tunga husbilar. Undvik stora böteslappar och reseavbrott

Klicka på länkarna för fler guider om husbilar och husvagnar.

Bli expert på din husbil

Bli expert på din husvagn

Sveriges Campingar

Många tänker inte på att färdskrivare inte endast är till för lastbilar, det gäller alla fordon som är över 7,5 ton. Vid fordon som ägs av företag sänks gränsen till 3,5 ton. Är fordonet privatägt och över 30 år gammal så upphör kravet på färdskrivare.

Sådan är lagen och även om husbilen är personbil klass 2 registrerad och endast används inom privat bruk så gäller fortfarande detta.
– Hans Cassepierre, representant för Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen fortsätter med att det inte är tillåtet att endast använda sig av en manuell körjournal.

Varje förare krävs det ett personligt förarkort för, som ansöks om via transportstyrelsen med en kostnad på 250 SEK (klicka här för ansökan om förarkort). Kör föraren yrkesmässigt och redan har ett förarkort, skall körtiderna summeras både från yrkeskörning och privatkörning.

Endast en verkstad auktoriserad av Transportstyrelsen får montera en färdskrivare.

Följande fordonsslag kan inräknas i begreppet ”husbil” (detta kollar ni upp i registreringsbeviset).
Personbil = PB, lastbil = (LB), buss = (BUSS).

En personbilsregistrerad ”husbil” innefattas av kör- och vilotidsbestämmelserna om totalvikten för fordonet eller för fordonskombinationen vid tillkopplat släp, överstiger 3,5 ton och transporten är kommersiell.

En personbilsregistrerad ”husbil” innefattas av kör- och vilotidsbestämmelserna om totalvikten för fordonet eller för fordonskombinationen vid tillkopplat släp, överstiger 7,5 ton även om transporten INTE är kommersiell. (Källa: ECJ C-317-12 Daniel Lundberg).

En lastbilsregistrerad ”husbil” innefattas av kör- och vilotidsbestämmelserna om totalvikten för fordonet eller fordonskombinationen vid tillkopplat släp, överstiger 3,5 ton och transporten är kommersiell.

En lastbilsregistrerad ”husbil” innefattas av kör- och vilotidsbestämmelserna om totalvikten för fordonet eller fordonskombinationen vid tillkopplat släp, överstiger 7,5 ton även om transporten INTE är kommersiell.”

Den sammanlagda totalvikten på bil + släp över 7,5 ton gällande husbilar måste ha en godkänd färdskrivare och att den används.

Den sammanlagda totalvikten på bil + släp upptill 7,5 ton gällande husbilar behöver inte ha färdskrivare om det är en icke- kommersiell transport.

Böter är på 4 000 kr om kraven inte tillhandahålls. Polisman skall också hindra fortsatt färd.

Informationen är tagen från respektive källor nedan.

Husbilhusvagn.se (klicka här för en mer detaljerad förklaring)

Transportstyrelsen (Länkarna nedan är bra för personer detta ämne berör)

  • Förarens Ansvar (här)
  • Regler om kör- och vilotider (här)
  • Ansök om förarkort (här)
Registrera dig på vårt nyhetsbrev!Jag kan med en bra erfarenhet rekommendera Vincents. Vi lämnade in vår husvagn på försäljningsuppdrag Fredag v42....

Publicerat av Anders Åkerman Waern den 6 november 2017