Glamping i Sverige – Unika boenden i vacker natur!
Älskar du camping samtidigt som du vill ha det bekvämt? Då är glamping något för dig. Här får du både campingens naturnära upplevelse och komforten hos ett 5-stjärnigt hotell. Låter det lockande? Vi tar en närmare titt på vad glamping är och vilka typer av glamping som finns.
Vad är glamping?
Begreppet ”glamping” har sitt ursprung i Storbritannien och började användas i början av 2000-talet. Numera är glamping en växande trend och varje år beger sig allt fler ut på denna hybridform av camping och hotellrum.
Ordet är en kombination av orden ”glamour” och ”camping”. Detta säger allt om vad det handlar om: camping med en lyxig touch. Glöm alltså trånga utrymmen och smala bäddar som måste fällas upp varje morgon för att familjen ska få plats runt frukostbordet. Slipp långa promenader till duschen där du måste köa för en rekordsnabb dusch i kallt vatten.
När du glampar kan du istället njuta fullt ut av livets alla bekvämligheter – uppvärmning, belysning, badrum, riktiga sängar och till och med mjuka mattor under fötterna. Det är som att bo på hotell fast mitt i naturen med kvittrande fåglar och rinnande älvar som närmsta granne.
Glamping vs camping – vilka är skillnaderna?
Med vanlig camping tänker vi oftast på övernattning i trånga tält, med liggunderlag och i en ficklampa som belysning. Glamping däremot är camping fast i generösa tält med alla bekvämligheter inom räckhåll. Platsen är densamma, skogen, strandkanten, en ö, en bergstopp – men ditt boende är bekvämare. Glamping vänder sig helt enkelt till den som vill ut och campa men tycker vanlig camping är obekvämt och jobbigt.
Olika typer av glamping
Vad finns det då att välja mellan när du bestämt dig för att tillbringa några behagliga dagar ute i naturen? Även om glamping kanske främst förknippas med tält finns det flera alternativ för den som vill glampa.
- Trädhus: Sov på 5-10 meters höjd bland vajande trädkronor. Och glöm alla likheter med barndomens vingliga kojor. Detta är en riktig stuga fast i ett träd. Här får du till och med en uteplats där du kan avnjuta frukosten som hissas upp från marken. Ett hus med utsikt, garanterat avskilt.
- Jurta: Ett speciellt sorts runt tält med ursprung i Asien. De har fasta väggar och en hög kupol i mitten som gör det extra luftigt med ett mysigt ljusinsläpp. De flesta jurtor avsedda för glamping har el, rinnande vatten, riktiga sängar och värme.
- Glampingtält: Fullt inrett och uppvärmt tält, betydligt större än vanliga campingtält. I vissa glampingtält finns det även minikök där du kan laga mat. Och givetvis finns det toa och duschmöjligheter.
- Glasigloo: Som att sova under bar himmel men varmt och skönt i en riktig säng i ett ombonat och fullt möblerat rum i form av en glaskupol.
- Flytande bostäder: Båtar, flottar eller flytande hyddor som erbjuder en unik glampingupplevelse på vatten. Dessa boenden kan ha sovutrymmen, vardagsrum och ibland även privat badrum och kök.
- Exklusiva glampingplatser: Vissa glampingplatser i Sverige erbjuder lyxiga bekvämligheter som privata pooler, spa-behandlingar och gourmetmat. Detta passar även den som vill åka på glamping i sin egen husbil.
Vad ska du tänka på vid glamping och vad behöver du ta med?
Även om glamping är bekvämt och inte kräver sovsäck, liggunderlag och vattendunk finns det ett och annat att tänka på innan du ger dig iväg.
Planera och boka i god tid
Glamping har under senare tid blivit väldigt populärt och vissa platser blir snabbt fullbokade, särskilt om du planerar att ge dig ut under högsäsong.
Packa rätt utrustning
Glamping innebär visserligen välutrustade boenden, men du behöver ändå ta med basutrustning som bekväma kläder, toalettartiklar och myggspray. Ta också reda på om boendet tillhandahåller sängkläder och handdukar eller om du behöver ta med dig egna.
Ta reda på vilka bekvämligheter som finns
Innan du beger dig till glampingplatsen bör du vara på det klara med vad som erbjuds på plats. Finns det sådant som elektricitet, privat badrum, restaurang? Eller måste du ta med dig egen mat? Går det att laga mat inne i tältet? Finns det kylskåp? Eller behöver du ta med kylväska för att hålla maten kall?
Glöm inte att det kan regna!
Den svenska sommaren är vad den är, och även om det utlovas aldrig så fint väder kan sommarnätter vara både kyliga och blöta. Tänk alltså på att packa med regnkläder och stövlar. Även en varm fleecetröja eller en pläd är välkommet när skymningen faller och det är dags att krya till kojs.
Var rädd om naturen och miljön
Glamping ger dig möjlighet att vara i naturen, så se till att respektera miljön och följ de regler som gäller för platsen. Håll rent och plocka upp efter dig, och undvik att störa djurlivet.
Utforska omgivningarna
Sitt inte enbart inne i tältet, hur bekvämt och skönt det än är därinne. Visst kan du unna dig att koppla av med en god bok, men passa också på att ge dig ut och njuta av vackra omgivningar. Gå på vandring, paddla kanot och åk dressin, bara för att nämna några exempel på roliga utomhusaktiviteter som ofta bjuds i samband med camping – och glamping.
Vad kostar glamping?
Priserna på glamping skiljer sig en del åt beroende på vad som ingår. Med budgetalternativen kommer du undan med 500-1000 kronor, vilket i regel är billigare än att sova på hotell. Då får du tillgång till ett enkelt glampingtält, men med en riktig säng och större utrymme än ett vanligt tält.
Det finns också dyrare alternativ, och den som är beredd att betala flera tusenlappar (ibland upp till 10 000 kronor) kan räkna med en vistelse utöver det vanliga. Då ingår sådant som pool, spa, vedeldad badtunna, trerätters menyer och till och med champagne. Detta alltså för den glampare som verkligen vill slå på stort utan att spara på slantarna.
Den som vill bo i ett trädhus och vaggas tills sömns av vajande grenar och susande lövverk kan räkna med att få betala 2000-5000 kronor per natt. Också här beror priset på vad som ingår.
För dig som vill bo på i tält på en flotte blir kostnaden 4000-5000 kronor per natt.
Sammanfattning
Glamping har kommit för att stanna. Camping i modern lyxförpackning tilltalar allt fler. Det trevliga med den här formen av camping är att man får möjlighet att för några nätter känna sig som ett med naturen medan man ändå har alla bekvämligheter inom räckhåll.
Andra fördelar är att det är ett miljövänligt boende, och att utbudet är stort vad gäller graden av bekvämlighet och därmed även prisnivåerna. Med andra ord: när det gäller glamping finns det något för alla!
Glamping på dina villkor - Med husbil eller husvagn
Glampa när du vill och vart du vill med ditt egna boende på hjul. Visst är glamping härligt, men vad är inte härligare än att bo bekvämt och kunna styra bohaget dit just du vill? Vincents har många fina begagnade husbilar och husvagnar till salu. Se vilka vi har i lager idag!