Ställplats husbil

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa!

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Resan börjar den 5 april när de lämnar sitt hem. Trots att det är vår möts de av minusgrader på morgonen vilket ger en extra känsla av äventyr när de ska bege sig mot varmare breddgrader, Portugal. Portugal var ett nytt land för Bo och hans fru men de hade hört många positiva saker om landet. Detta land i sydvästra Europa erbjuder en rik kultur, vacker natur och många historiska platser att utforska.

Bo och hans fru har åkt utomlands varje år. Ibland längre och ibland lite kortare resor. De har sett många av länderna i Europa. Förra året gick vårens resa till Kroatien och på hösten gjorde de en fin tur i Norge. De kom i kontakt med husbilslivet år 2012 när de åkte runt med husbil på Nya Zealand under en månads tid och sedan dess har det varit hooked på att resa och uppleva världen med husbil.

Tulpanfält och slottet i Versailles

Resan till Portugal startar i Vänersborg och tar dem genom flera europeiska länder. Via Trelleborg-Rostock över Bremen och vidare till Holland. Där vill Bo och hans fru besöka Kuekenhof och se tulpanfälten blomma.

Vi kom några dagar för tidigt, berättar Bo. Men det hade väl börjat på sina håll och var otroligt imponerande, fortsätter han.

Nästa mål är slottet i Versailles. För att nå dit fortsätter deras resa genom Belgien och in i Frankrike. De hittar en bra plats att parkera sin husbil på gångavstånd till slottet. Efter besöket i Versailles fortsätter Bo och hans fru sin resa genom Frankrike och passerar platser som Saint Emilion. De avslutar sin franskfyllda etapp av resan i San Sebastian i norra Spanien. En av Bo’s favoritstäder.

San Sebastian erbjuder en billig ställplats och en fantastisk strandpromenad som leder till de gamla kvarteren med sina restauranger och pinchosbarer. Staden är känd för sina exklusiva lägenheter och den enorma stranden leder tankarna till Rio i Brasilien. 

Husbil på ställplats

Utforskning längs Biscayabuktens kust och portvinsdistrikt

Från San Sebastian fortsätter de längs Biscayabuktens södra kust på väg mot Portugal. När de äntligen korsar gränsen till Portugal den 24:e april, stannar de ett par nätter i byn Castelo do Neiva. Där utforskar de byn och promenerar längst stranden. Nästa anhalt är staden Braga där de tar in på en camping för att utforska stadens historiska platser.

Vi hade ett mål att besöka ett ställe som heter Bom Jesus. Väl framme där så började promenaden upp till den gamla helgedomen som färdigställdes 1811. Utsikten från toppen var helt fantastisk, berättar Bo.

Bom Jesus
Cathedral of Braga in Portugal
Trädgård Bom jesus

Bo och hans fru fortsätter sin resa på smala vägar i bergen inåt land och tar sig till Peso da Regua, en liten ort som ligger efter floden Duoro, mitt i Portugals berömda Portvinsdistrikt.

På varenda odlingsbar plätt står det druvplantor. Det är verkligen ett underbart område, säger Bo.

Duoro
Peso da Régua
Sandeman

De njuter av lugnet med långa promenader längst floden och passar på att testa olika portvin. De kör vidare till Porto och här hittar de en unik ställplats som administreras av en hjälpsam man och hans fru. Här används donationer i stället för en fast avgift och de har tillgång till allt de behöver. De tillbringar en minnesvärd tid i Porto, med besök i staden och dess vinkällare längs floden.

Det man inte får missa i Porto är den gamla bron Dom Luis I, med en konstruktion som för tankarna till Eiffeltornet.

Dom Luís I Bridge
Järnvägsstation Porto

Resan fortsätter söderut till Tocha, en by vid kusten. Där tar de in på en camping och passar på att tvätta upp lite kläder och kopplar av ordentligt. De njuter av långa promenader längs stranden, även om de inte vågar bada på grund av de kraftiga vågorna och de farliga undervattensströmmarna.

Husbil på ställplats
Strand i Tocha

I staden Tocha upptäcker de ett stort torg som är helt öde. Nästa dag är det en stor marknad på torget med hundratals stånd och tusentals besökare.

Vi tar oss knappt igenom marknaden. Var allt kom ifrån är svårt att förstå då hela omgivningar verkar öde.

Det var som om staden hade vaknat till liv och Bo och hans fru förundras över denna plötsliga aktivitet.

Mot spanska gränsen

Nu var det dags för Bo och hans fru att röra sig mot sen spanska gränsen och de hittar en öde parkeringsplats intill Duorofloden. Här kan de till och med promenera över gränsen mellan Spanien och Portugal så många gånger de vill. Det är nu 9:de maj och resan fortsätter i Spanien och vidare för att de sedan ska komma hem igen den 27 april.

Från Vänersborg till Portugal och sedan hem igen. En spännande husbilsresa fylld med äventyr och upptäckter. Och mer resor kommer det att bli för Bo och hans fru.

Bo´s tips för en lyckad roadtrip

  • Det kan vara bra att vara lite händig. Problem är en del av vardagen när man gör en sådan här resa.
  • Ha inte för långa dagsetapper. Någon dag går väl an men det är viktigt att få återhämtning så inte irritationen tar över. Man har oftast inga andra så håll ihop!
  • Cyklar är skönt att ha med sig. För oss är det ett måste då vi är ute efter mer upplevelser av kulturellt slag så det blir en del besök i städer.
  • Om man föredrar fricamping, som vi, så gäller det att veta lite vad som gäller i respektive land. Vi använde appar som Park4night och Ställplatsappen för att hitta lämpliga platser att sova på.

Inte hittat den rätta husbilen än?

Visst är det lätt att bli frestad av att ge sig ut på vägarna med en husbil? Inte minst när man ser allt härligt som vårt avlånga land har att erbjuda. Om inte du har hittat den rätta husbilen för dig än så bör du titta en extra gång på vårt utbud. Vi säljer enbart begagnade husbilar av hög kvalité.

Martina Sandström

Martina Sandström

Digital kommunikatör

Förmedla din husbil eller husvagn idag!

Kontakta oss redan idag så hjälper vi er att hitta en ny ägare till er husbil eller husvagn!

Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs