Restips för utlandssemester med husbil

Planera ditt äventyr – Restips för utlandssemester med husbil

Planerar du att åka på husbilssemester utomlands? Grattis! Det är en rolig upplevelse att ta med sig sitt ”eget hem” utanför Sveriges gränser och fritt botanisera bland alla härliga och spännande platser

Det finns dock ett och annat att tänka på innan du ger dig iväg. Reglerna för camping är ofta annorlunda mot i Sverige, inte minst på grund av allemansrätten, och varje land har sina egna förordningar. Du måste också vara medveten om vägtullar och även andra restriktioner som kan gälla för husbilar. 

Här ska vi titta närmare på sådant du behöver veta innan du åker på utlandssemester med din husbil.

Detta bör du tänka på inför utlandssemestern

Det finns några saker som är extra viktiga att ta reda på innan du åker iväg:

Försäkring och vägassistans

En giltig försäkring är a och o när du färdas längs vägarna utanför Sverige. Den behöver täcka din husbil och eventuella skador och olyckor. Kontrollera om din försäkring även omfattar vägassistans för att få hjälp om du skulle få motorproblem och behöva bärgning under resan.

Vägavgifter och broavgifter

En del länder har vägavgifter för vissa sträckor, ofta handlar det om större vägar och motorvägar samt broar. Innan du ger dig av bör du därför ta reda på vad som gäller i det land eller de länder du ska till. Undersök också vilka betalningsmetoder som finns för vägtullar, till exempel om de tar kontanter eller kort. I några länder och sträckor går det också att betala dessa avgifter på nätet, och köpa så kallade vinjetter, ibland till och med hemifrån innan du rest.

Miljözoner

I Europa finns flera s.k. miljözoner där det krävs avgifter för att få köra. Ta noggrant reda på vad som gäller i varje enskilt land. Bland annat finns det appar att ladda ner där du får full överblick över båda permanenta och tillfälliga gröna zoner.

Betalmedel

Ta reda på vilka betalningsmetoder som accepteras i de länder du ska besöka, särskilt på de campingplatser du tänkt stanna på. Ha med dig tillräckligt med lokal valuta och även betal- och kreditkort som går att använda internationellt.

Pass och dokumentation

Glöm inte passet! Se även till att ha alla nödvändiga papper med för din husbil. Detta för att undvika onödiga problem vid gränskontroller.

Utlandssemester husbil

När är bästa tiden att åka utomlands med husbil?

De flesta av oss har semester på sommaren och det är också då det känns enklast att stuva in allt nödvändigt i husbilen och ge sig iväg, inte minst för att vädret gör att vi inte behöver ta med oss lika mycket. Och att ha gott om plats i husbilen är alltid värdefullt, oavsett om man reser på egen hand eller som en stor barnfamilj!

Nackdelen med att resa på sommaren är dock att du inte är ensam ute på vägarna, och inte heller på campingplatserna. En sommarsemester kräver extra god framförhållning då många av campingplatserna kan behöv bokas långt i förväg. Å andra sidan är det alltid trevlig att kunna bada och njuta av värme och sol under sin husbilssemester, och då kan det vara värt den extra långa planeringen.

Högsäsong eller lågsäsong?

Den som har möjlighet att resa utanför högsäsong kan med fördel resa även höst och vår. När höstrusket börjar visa sig på hemmaplan är det ofta fortfarande behagligt sommarväder utomlands. Det är också lugnare och mer avstressat, både på campingar, restauranger och turistattraktioner. En annan fördel är att det oftast är billigare att resa när inte resten av Europas befolkning trängs på exakt samma ställen. Dock måste du kolla upp så att campingplatserna är öppna som vanligt. Vissa ställen begränsar sina öppettider under lågsäsong.

Hur hittar jag bra campingplatser utomlands?

Hur vet du då var du ska stanna utomlands på din husbilssemester? Hur vet du att ett ställe är bra? Och hur tar du reda på priser och var bokar du?

Allt det här är numera ganska enkelt. Förutom att läsa i resehandböcker och resetidskrifter finns det mängder med sidor på nätet där du både kan hitta information och boka och betala. Det gäller bara att vara lite uppmärksam så att du kan lita på sidorna. Det bästa är att gå till betrodda och stora bokningssidor och även officiella sidor för respektive land.

Några exempel på hur du kan hitta både inspiration och information:

Campinghemsidor och appar

Det finns många webbplatser och appar som är specialiserade på att lista campingplatser runt om i världen. Exempel på populära sådana resurser är bland annat Camping.info, Pitchup.com och ACSI Eurocampings. Här hittar du utförlig information om campingplatser med bland annat priser, och du kan dessutom läsa recensioner och se vad andra tycker.

Resguider och campingböcker

Ibland kan det nästan kännas övermäktigt att söka på nätet eftersom det finns så oändligt mycket material där. Då är en hederlig reseguide eller en campingbok perfekt att ta till. Se bara till att upplagan är ny så får du en bekväm överblick i litet format.

Turistinformation och besökcentra

När du väl anlänt till ditt resmål kan det vara smart att besöka den lokala turistinformationen och andra besökscentra. Här kan du få massor med information och tips, dessutom rykande aktuella och garanterat pålitliga.

Reseforum på nätet

Genom att gå med i ett reseforum eller någon resecommunity på nätet kan du diskutera med andra och ta del av deras erfarenheter vad gäller allt från campingplatser till färdvägar.

Sociala medier

Även i sociala medier kan du hitta grupper som särskilt handlar om att semestra utomlands med husbil.

Camping utomlands med husbil

Sammanfattning

När du ska resa på utlandssemester med husbil finns det ett och annat att tänka på. Ju mer förberedd du är, desto bättre förutsättningar får du för att resan ska bli lyckad. Därmed inte sagt att du inte kan ge efter för spontana infall när du väl är på plats någonstans, och du måste inte planera allt i minsta detalj, men se till att hålla koll på regler och bestämmelser för såväl camping som körning. Ha också alla nödvändiga papper med, och se till att du har en försäkring som täcker både dig själv och husbilen om oturen skulle vara framme.

När du väl har ordnat med allt detta är det bara att packa ner det nödvändigaste och ge dig ut på ditt äventyr. Oavsett vart du reser kommer du garanterat få en spännande upplevelse med en hel massa erfarenheter med dig hem i bagaget!

Uppgradera din husbil

Är det dags att uppgradera husbilen till en nyare modell för utlandssemestern? Varmt välkomna att se vilka begagnade husbilar vi har till försäljning just nu

Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs
Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Fortsätt läs