Markus och hans fru

En familjs vintercampingäventyr – från husvagn till husbil

Familjen Santonen har gjort vintercamping till en tradition och en del av deras mest minnesvärda stunder kommer från just vintercampingen. Deras historia från camping under vintertid sträcker sig tillbaka till 2000-talets början och här delar pappa Markus med sig av sina erfarenheter och insikter om den underbara världen av vintercamping.

För familjen började äventyret med en Solifier,-husvagn från 1989. Barnen var små och längtan efter en vinteraktivitet tillsammans med familjen tog dem till Ullared under 2000-talets början.
— Vi styrde vår Crysler Voyager mot Ullared och campingen. Här kunder vi få en härlig möjlighet att lära barnen utförsåkning, njuta av egengjorda skidspår och fräna pulkaåk, berättar pappa Markus Santonen.

En positiv upplevelse – med planering

Att vara omgiven av andra vintercampare har alltid varit en positiv upplevelse för Markus och hans familj. Det som de såg som härligt med vintercampingen då, och så även nu, är den kamratanda som det blir bland de som vintercampar.

— Vi hjälps åt och hinner växla lite fler erfarenheter än annars, säger Markus.

När Markus är ute och vintercampar idag så har han en husbil från Hymer och med dubbade vinterdäck på vilket han tycker ger honom vettiga förutsättningar i normala väderförhållanden. De har valt bort snökedjor men planerar också noga efter detta.
— Vi är inga hardcore campers så när vi åker på tur så håller vi noga koll på väderförhållanden, säger Markus.

Markus berättar om förra vintern när de skulle upp till Stockholm för att hälsa på ena dottern som bor där.

— Då kom en dumpning av snö och vi fick planera resväg och tidigarelägga hemresan för säkerhetsskull, berättar han.

Viktigt med vintersäkring mellan resorna

När familjen kommer hem från ett vinteräventyr så tömmer de alltid fritidsfordonet på allt som är personligt och ätbart. De tömmer alla tankar för att göra husbilen vintersäkrad. När det sedan är dags för en tur igen så brukar de ha för vana att starta upp värmen ett par dagar innan tillsammans med kylskåpet och sedan packar in det som de behöver för resan. Om det så är skidor eller mysiga filtar, beroende på resans längd och karaktär.

För Markus och hans familj brukar det bli 20–30 nätter per vinter. En av deras vanliga turer är till deras dotter, Klara, som har en hästgård tillsammans med sin sambo. Där finns tillgång till el, vilket ger extra komfort vid vintercampandet.

— Ibland åker vi dit bara för att vara drängar eller pigor men också för att bara umgås. Där har vi tillgång till el vilket gör att vi håller värmen med elpatron och en liten värmefläkt, berättar Markus.

När det är fricamping som gäller, kan det kännas osäkert med elförsörjningen. Då kör Markus på vanligt standardbatteri och håller värmen med husbilens gasolsystem.
— När vi fricampar vintertid så ligger vi oftast endast en natt, sedan rullar vi vidare. Jag tycker det är fantastiskt hur fint allt funkar!

Markus har nyligen avslutat en fyrdagarsresa till Jonastorpsgård, där vintern verkligen hade ett fast grepp om dem med temperaturer ner mot -13 grader.

Inför vintern 2023/2024 ser Markus fram emot en härlig vinter med skidåkning både på längden och utför och stopp på önskelistan är Åkulla Outdoor Resort och Isaberg.

— Det var något år sedan vi var där sist, men det verkar som att det har hänt grejer där.

Vintercamping för familjen är inte bara en resa utan en möjlighet att skapa varaktiga minnen och uppleva naturens skönhet i dess frostiga prakt.

Markus tips för en lyckad vintercamping

  • Ha noga koll på väderförhållanden så att ni kan planera efter dessa och inte råka ut för några överraskningar.
  • Vårt, kanske viktigaste tillbehör, är våra fårskinn. Våra hundar Diza och Kivi älskar dessa så vi har till och med skaffat egna för hundarna.
  • I vår husbil har vi bodelsmattor vilket är superskönt på vintern.
  • Dubbla gasolflaskor kan vara bra att ha med så att man kan vara på rull i flera dagar.
  • Glöm inte vintersäkra mellan vinterresorna så att det blir smidigt när du ska iväg på nästa tur.

Är du ute efter härliga tillbehör för vintercampingen? Kolla in Campingvaruhusets.se.

Inte hittat den rätta husbilen än?

Visst är det lätt att bli frestad av att ge sig ut på vägarna med en husbil? Inte minst när man ser allt härligt som vårt avlånga land har att erbjuda. Om inte du har hittat den rätta husbilen för dig än så bör du titta en extra gång på vårt utbud. Vi säljer enbart begagnade husbilar av hög kvalité.

Martina Sandström

Martina Sandström

Digital kommunikatör

Förmedla din husbil eller husvagn idag!

Kontakta oss redan idag så hjälper vi er att hitta en ny ägare till er husbil eller husvagn!

Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs
Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Fortsätt läs