Vad du ska tänka på - När du hyr husbil eller husvagn

Vad du ska tänka på – När du hyr husbil eller husvagn

Och slipp tråkiga tvister!

Att hyra husbil eller husvagn kan vara ett bra sätt att prova sig fram innan du bestämmer dig för att köpa ett eget fordon. Ibland räcker det med en veckas provsemester för att avgöra om fordonscamping är något som passar dig. Dock rekommenderar vi att prova på under en säsong för att känna på campinglivet på rikigt, en semesterform allt fler tar till sina hjärtan.

Köpa eller hyra?

Ett av argumenten för att hyra husbil i stället för att köpa är att du slipper värdeminskningen, men det gäller främst vid köp av ett helt nytt fritidsfordon.

‘’Om du köper en fyra år gammal begagnad husbil och säljer den strax efter så är värdeminskningen inte stor, särskilt i dessa tider då efterfrågan på campingfordon är mycket stor och förväntas vara det i minst 10 – 15 år till.‘’ –  Vincents säljpersonal.

Vad du ska tänka på när du hyr husbil eller husvagn

Hyra privat eller genom ett uthyrningsföretag? På Blocket finns det många privata annonsörer som hyr ut sina husbilar och husvagnar. Dock är det inte helt oproblematiskt. Vid privata uthyrningar är vanligvis ingen av parterna van vid uthyrning vilket kan orsaka juridiska bekymmer. Blir det en skada på fordonet eller dess utrustning är det viktigt att ersättningsansvaret är korrekt reglerat i uthyrningsavtalet. 

Det är dock sällan fallet vilket har lett till många rättstvister och obehagliga situationer där den uthyrande ägaren krävt hyreskunden på ersättning för skada. I flera fall har tvisten berört skador på fordonen och om skadorna fanns där innan, eller tillkom under hyrsperioden. Frågor som vilken part som ansvarar för normalt slitage, gasolpåfyllning och tömning av tankar är vanliga i tvister. Allt sådant bör tydligt regleras i det skriftliga avtalet. 

Ha järnkoll på försäkring!

Det är inte helt lätt att ta reda på vad som gäller, och vad som inte gäller, i fordonets försäkring. Det är inte ovanligt att det finns en rad restriktioner om någon annan än ägaren använder fordonet, och självriskerna varierar en hel del mellan bolagen. Du bör dessutom kontrollera om dina egna tillhörigheter som du har med dig under resan är stöldförsäkrade via fordonets via fordonets försäkring eller din hemförsäkring. 

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Värdera ditt fordon gratis idag!
Med Vincents nya värderingsverktyg kan du helt kostnadsfritt få en värdering av din husbil eller husvagn på bara några minuter. Du fyller in ditt fordons registreringsnummer och miltal och våran pricksäkra värderingsverktyg gör restan av jobbet!