Säsongspremiär

Så förbereder du husbilen eller husvagnen för våren: 10 enkla steg

Hör du hur fåglarna kvittrar? Det gör vi med! Och vad är inte det om inte ett tecken på att det börjar bli dags att förbereda fritidsfordonet inför stundande säsong? Som vi har längtat. Om detta är er första gång ni ska förbereda ert fordon har ni hittat till rätt plats! Vi har tagit fram allt du behöver veta om förberedelser för en campingsäsong fylld av underbara minnen!

När ska jag avsluta min vinterförvaring?

Snart nalkas det en ny campingsäsong vilket betyder att det börjar bli dags att förbereda er husbil eller husvagn. När fordonet varit oanvänt under en längre tid är det viktigt att se till att allt fungerar som det ska inför säsongspremiären

Det finns inget exakt datum när du ska ta ut ditt fordon från vinterförvaring. Men en bra månad, kanske mer i södra Sverige än norra, är under mars månad. Det är oftast en bra månad att avsluta vinterförvaringen då vädret oftast är stabilare. En bra tumregel är att avsluta vinterförvaringen när temperaturen håller sig över nollan under en längre tid. Om temperaturen fluktuerar kraftigt finns risken att att rören fryser och skadar fordonet, vilket leder till dyra reparationskostnader.

Hur lång tid tar det att förbereda fordonet inför säsongspremiären?

Hur lång tid det tar är beroende på storleken på ditt fordon samt hur många olika system som finns i fordonet. Vanligtvis tar det en halvdag eller lite längre beroende på ovanstående. Förbered dig väl och se till att gå genom alla system och var inte rädd för att söka professionell hjälp om osäkerhet skulle uppstå.

Avsluta vinterförvaringen och inspektera utvändigt

Börja med att plocka ut ditt fordon från vinterförvaringen och ta bort eventuella presenningar eller dylikt som kan finnas på fordonet. Gå sedan noggrant igenom fordonet utvändigt och undersök eventuella tecken på skador som har uppkommit. Detta är extra viktigt för dig som har förvarat ditt fordon utomhus.

Se till så karossen inte har sprickor längs kanterna. Du bör även kolla tätningarna längs fönster och dörrar så allt håller tätt. Om skador uppkommit, åtgärda dem snarast så inget vatten läcker in och orsakar fuktskador.

Se över husbilen- eller husvagnens däck

Det är naturligt att däcken förlorar lite luft under vinterförvaringen. Om ditt fritidsfordon under en längre tid varit parkerad på grus, gräs eller asfalt finns risken att däcken har platta fläckar.

I fordonets manual finns rekommenderat PSI för just ditt fordon. Läs vilket tryck som rekommenderas för fordonet och rätta till trycket om det skulle avvika. Om du känner vibrationer och svårighet att styra kan du ha platta fläckar och då behöver du nya däck.

Om du har en husbil – Inspektera motorn

Ett viktigt steg vid avslutad vinterförvaring är att undersöka motorn. Se till så motorns vätskenivåer som olja, kylarvätska, spolarvätska, servostyrningsvätska och transmissionsolja är på rekommenderade nivåer.

Dubbelkolla så inga motorlampor lyser när du startar husbilen och att alla system fungerar. Om en motorlampa skulle lysa eller att något system inte fungerar som det ska, kontakta då närmsta verkstad för professionell hjälp.

Hur mår batteriet?

Fordonets batteri förlorar lite laddning på grund av kylan. Se till så batteriet har rekommenderad laddning och ladda det om det behövs. Kolla gärna så inte batteriet är inkopplat till en strömkälla då det kan ge dig ett felaktigt resultat.

När du ändå är igång med batteriet, kolla vätskenivåerna även här. Fyll på med destillerat vatten tills att nivåerna är på rekommenderad nivå. Om du behöver fylla på med vätska se då till att du använder skyddshandskar och plocka bort smycken. Har du smycken på dig när du arbetar med elektricitet kan det leda till brännskador om du inte är försiktig.

Inspektera gasolsystemet

Nästa steg är att inspektera ditt fordons gasolsystem. Dubbelkolla alla slangar och tätningar så det inte har uppkommit skador eller sprickor på dessa innan du sätter igång systemet. Om allt ser bra ut och gasoltanken är fylld kan du kolla att alla system som går på gasol fungerar.

Testa fordonets elsystem

När du har testat fordonets alla system och dem fungerar som de ska bör du även titta till ditt fordons elsystem. Se till att alla lampor fungerar på insidan som utsidan likaså med andra apparater som tv, högtalare och, om du har, den elektriska taksängen.

Se även till så blinkers, bromsljus och bakljus fungerar som de ska innan ni ger er ut på vägarna. Om de inte fungerar som de ska, börja med att byt ut lamporna innan ni ger er av för att undvika tråkiga böter.

Spola ur fordonets vattensystem 

Innan du spolar ur vattensystemet, titta efter sprickor eller andra skador på rören. Du vill även se till att varmvattnet fungerar som det ska.

Fyll vattentanken med färskvatten och sätt sedan på vattenpumpen. Sedan börja spola varje separat system med varm- och kallvatten. Gör detta på alla invändiga system men även utvändiga om du har utvändig dusch. Du bör även spola toaletten ett par gånger för att få alla system rena.

De flesta frysskydd är rosa till färgen, om det fortfarande finns rosa vätska i systemet är detta ett tecken på att frysskydd fortfarande finns i systemet. Om det skulle vara fallet, gör ovanstående steg ett par gånger till.

Gör en grundlig vårstädning av ditt fritidsfordon

Det sista steget är att göra en liten vårstädning inför stundande campingsäsong.

Tvätta fordonets exteriör noggrant och få bort all smuts som kan ha samlats på under förvaringen. Börja med att jobba uppifrån och ner för bäst resultat. Missa inte fönstren, och eftersom du redan har sett till att allt håller tätt bör det inte läcka in vatten.

Damma av, dammsug och våttorka interiören in fordonet. På så sätt blir du av med alla små ruiner från föregående säsong.

Ett bra tips är att kolla att alla tillbehör är välbehållna. Campingstolar, markiser och andra campingtillbehör som är väsentliga för en lyckad campingsemester! Ingenting är värre än när du ska avnjuta semestern och grillen är sönder.

Din checklista för att förbereda din husbil eller husvagn inför våren

    1. Avsluta vinterförvaringen när temperaturen har hållit sig på plussidan under en längre tid
    2. Räkna med att vårförberedelser tar ungefär en halv dag
    3. Inspektera fordonet utvändigt så inget är trasigt
    4. Se över fordonets däck så de är inom säkerhetsramarna
    5. Om du har en husbil, inspektera motorn!
    6. Se till så batteriet är fullt fungerande
    7. Inspektera gasolssytemet
    8. Testa fordonets elsystem så allt fungerar
    9. Spola ut alla vattensystem
    10. Gör en grundlig vårstädning

Vincents är ledande förmedlare

Är du intresserad av att sälja din husbil eller husvagn? Vi på Vincents har över 20 års erfarenhet och gör över 1 000 affärer per år! Välkomna till oss

Martina Sandström

Martina Sandström

Digital kommunikatör

Värdera ditt fordon gratis idag!
Med Vincents nya värderingsverktyg kan du helt kostnadsfritt få en värdering av din husbil eller husvagn på bara några minuter. Du fyller in ditt fordons registreringsnummer och miltal och våran pricksäkra värderingsverktyg gör restan av jobbet!