Vintersäkra ditt husbil eller husvagn

Hur du vintersäkrar din husbil eller husvagn 2023

Förvaring, underhåll, hantering, tvätt och råd för husbilar och husvagnar

När kvicksilvret sjunker på termometern och frosten lägger sig som en filt över vårt avlånga land börjar det bli dags att vintersäkra ert fordon. Genom att förbereda er husbil eller husvagn inför vinterns avställning vårdar ni fordonet vilket resulterar i ett högre andrahandspris. Nedan har vi listat viktiga punkter att tänka på när du vintersäkrar ditt fordon!

Förvara inomhus eller utomhus?

Husbilar och husvagnar är gjorda för att tåla skiftande temperaturer. Därför behöver inte vinterförvaringen nödvändigtvis ske i ett uppvärmt utrymme. Dock, desto bättre skydd för blåst, nederbörd och fukt desto mindre är risken för skador på ditt fordon. Väljer du förvara fordonet utomhus finns det ett antal saker att tänka på.

Att tänka på vid utomhusförvaring:

  1. Lägg inte en presenning direkt på fordonet eftersom det kan förhindra ventilation. Vill du täcka fordonet med presenning se då till att ha en ventilerad luftspalt mellan fordonet och presenningen. På så sätt slipper du kondensfukt i fordonet.
  2. Värm inte fordonet med fläktar eller radiatorer under förvaring. Om du håller fordonet svagt uppvärmt i minusgrader ökar risken för kondensbildning när den kalla uteluften möter den varmare karossen. 
  3. Även i bränsletanken skapas kondens så ha gärna full tank så det finns så lite ytor som möjligt för kondensen att få fäste. 
  4. Parkera fordonet stadigt. Lägg i en växel i stället för att ha handbromsen åtdragen då den kan låsa sig. På husvagn kan du låsa hjulen med några klossar.

Underhåll husvagnen och husbilen på rätt sätt under vinterperioden

Det är inte helt enkelt att tänka på allt som bör undersökas innan du vintersäkrar ditt fordon. Då fordonet oftast står oanvänd på samma plats under en längre tid är det viktigt att du underhåller fordonet på rätt sätt under perioden. Nedan listar vi viktiga saker du bör undersöka innan du vintersäkrar din husbil eller husvagn.

1. Kolla frysskyddet för kylarvätskan

Byt ut frysskyddet (glykolen) i kylarvätskan om den inte byts ut på två år. Kontrollera vilken typ av frysskydd som redan finns i systemet så det inte blandas. Fyll på vid behov med en blandning av 50% glykol och 50% vatten. Det finns en markering i kärlet som visar vilken nivå som glykolen ska ligga på. Om du har använt vatten till vindrutespolningen är det lämpligt att fylla på med koncentrerad spolarvätska. Kör pumpen så länge att eventuell vatten i slangarna försvunnit.

2. Kontrollera lufttrycken i däcken

Det är viktigt att kontrollera lufttrycken i däcken så däcken inte blir platta. Det är viktigt att däcken behåller formen även om fordonet inte används under vintertid. Rekomendationen är att däcken ska max vara åtta år gamla. Äldre däck bör bytas. Däck mår inte bra av att stå stilla under tryck i långa perioder. 

När du ändå är i farten är det lämpligt att kolla däckens mönsterdjup. På husbilar och husvagnar som väger upp till 3 500 kg gäller minst 1,6 millimeter, även om tre millimeter är att rekommendera på det mest slitna stället. På tyngre husbilar gäller i stället fem millimeter. Eftersom miltalen oftast är måttliga kan däcken bli för gamla och ha torrsprickor även om mönsterdjupet är tillräckligt. Byt i så fall däcken innan olyckan är framme. För mer om däckmönster för husbilar och husvagnar har SOS en välförklarande guide för vad som gäller. 

I stort sett varje husbil och husvagn har integrerade eller medföljande batteriladdare av korrekt typ, men tar du hem batteriet för laddning är det mycket viktigt att du vet vilken typ det är. Ta reda på vad som gäller för ditt batteri innan du underhållsladdar batteriet under vintertid. 

3. Batterivård – En viktig del av vinterförberedelsen

Även om fordonet står outnyttjat finns det utrustning som drar ström. Slå därför av huvudströmbrytaren på elblocket till bodelen. 

Alla vill såklart ha starka och friska batterier när våren kommer. En del har batterierna på konstant underhållsladdning under hela vintern, medan andra laddar med två- till tre veckors mellanrum. Båda metoderna går utmärkt så länge laddaren har automatik och överladdningsskydd, vilket de flesta moderna modellerna har. 

4. Tvätta fordonet utvändigt

Det är viktigt att tvätta fordonet ordentligt då ett rent fordon inte binder fukt lika lätt. Spola rent, speciellt i hjulhus, men även det övriga underredet. Glöm inte att göra rent fälgarna där det ofta krävs någon form av avfettningsmedel. Har du aluminiumfälgar finns det speciella rengöringsmedel till detta. 

5. Smörj alla lås och luckor

Smörjs inte luckor och lås med jämna mellanrum kan dessa fastna och slitas ut i förtid. Det är därför väldigt bra att gå runt och smörja luckor och lås med låsolja. Det kan också vara bra att smörja cykelstället, om man har ett sådant.

6. Hantera gasoltuberna under vintern på rätt sätt

Gasoltuberna ska stängas av på vredet högst upp på tuben. Titta över slangar och anslutningar så allt ser fräscht ut. När våren kommer bör det göras en gasolkoll innan systemet startas.

7. Töm och städa bilen invändigt

Ta ut dynor och lösa textilier och förvara dessa varmt och torrt. Kolla igenom garderoberna och töm dem på alla textilier. Töm bilen på allt ätbart och städa noga ur för att undvika problem med möss.

“Ett gott råd när man ska vintersäkra husbilen eller husvagnen är att ta hem alla fuktabsorberande kuddar, täcken och dynor och tömma skafferiet på allt ätbart, för att slippa bosättning av möss” – påminner Vincents personal.

Goda råd från Vincent

”Ett råd till alla som vill ha husbilen servad innan de ger sig ut på nästa års resor är att försöka få den utförd redan på hösten, innan vintersäkringen, eftersom det kan vara långa köer till alla verkstäder på våren. Kunder som lämnar in husbilen till Vincents för försäljning, får givetvis en kostnadsfri vinterförvaring under säljperioden med tillhörande vinterförberedelser’’ – Vincent Schaffler