Värdering av husbil och husvagn

Så värderar du husvagnen eller husbilen inför försäljning

Innan ni ska sälja er husvagn eller husbil är det viktigt att ni vet värdet på fordonet. Detta för att säkerställa att ni får ett rättvist pris och inte lägger er för högt eller för lågt. Det bästa sättet att få er husbil eller husvagn värderad på ett korrekt sätt är att kontakta en husbil- och husvagnsvärderare. I den här artikeln kommer vi gå igenom olika steg som är viktiga att beakta inför en värdering.

Varför ni bör värdera er husbil eller husvagn

För att skapa en korrekt uppfattning om vad ert fritidsfordon är värt är det viktigt att ni får en korrekt värdering av er husbil eller husvagn. Genom en väl genomförd och noggrann värdering ger det er en bättre uppfattning om vad ni kan förvänta er få för ert fritidsfordon. Det hjälper er också att skapa en uppfattning om vad liknande fordon är värda, om det är så att ni funderar på att göra ett inbyte.

Därför bör ni värdera er husbil eller husvagn:

 • Uppfattning om värdet
 • Förväntat försäljningspris
 • Vad liknande fordon är värda

Vad påverkar husbilen eller husvagnens värde?

Det finns flera faktorer som är viktiga att ta hänsyn till. Först och främst måste du titta på ålder och skick på fordonet. Om fordonet är gammalt och inte har underhållits ordentligt kommer det påverka värdet. Det är också viktigt att ta hänsyn till vilken typ av husbil eller husvagn det är. Är det många eller få bäddar? Hur många sovplatser? Är fordonet lätt eller tungt? Vikten av fordonet är extra viktigt för husbilar då husbilar som väger över 3 500 kg kräver ett körkort med högre behörighet. Dessa, samt många fler är faktorer som påverkar värdet av ert fordon.

Det är också viktigt att ni med säkerhet vet märke, modell och årsmodell på ert fordon. Årsmodellen tenderar vara en betydande faktor då äldre modeller vanligtvis inte har lika högt andrahandsvärde som nyare modeller har. Vissa märken och modeller är också mer eftertraktade på andrahandsmarknaden.

Ett enkelt och smidigt sätt att få en blick över vad ert fritidsfordon är värt är att se vad liknande fordon av samma märke och modell ligger i för prisklass. På så sätt får du en generell bild över ditt fritidsfordon andrahandsvärde. Detta kan du göra genom att söka på märke och modell på exempelvis Blocket eller liknande plattformar. Du kan även gå in på Vincents och se fordon till salu. Vi har över 100 begagnade fritidsfordon i lager, vilket gör att chansen att ett fordon av samma märke och modell som ert finns där. Våra fritidsfordon är värderade av experter på området med över 20 års erfarenhet av värdering av husbilar och husvagnar.

Husbilen eller husvagnens värde påverkas av:

 • Ålder och skick
 • Hur ofta fordonet servats
 • Vilken typ av husbil eller husvagn det är
 • Märke, modell och modellår

Förberedelser inför värdering

Innan du börjar värdera din husbil eller husvagn är det viktigt att förbereda den. Se till att fritidsfordonet är rent och alla reparationer har gjorts. Om det är möjligt, se till att fordonet är utrustad med alla nödvändiga tillbehör som kan öka värdet. Detta inkluderar saker som markis, tältduk, mover, AC och andra tillbehör som kan vara användbara för köparen.

Säkerställ att din husbil eller husvagn inte har några fuktskador. Fuktskador är ett vanligt förekommande problem hos fritidsfordon och kan orsaka stora skador om det inte upptäcks i tid. Om ert fordon mot förmodan skulle vara fuktskadad är det viktigt att detta återställs innan försäljning. Är du osäker på om ert fritidsfordon är fuktskadad? Vi på Vincents är experter på fuktskador och hjälper er identifiera och få bort fukten. Kontakta oss idag!

Vad du bör göra inför värdering:

 • Fordonet bör vara städat och rent
 • Se till att nödvändiga reprationer är gjorda
 • Se till att värdehöjande tillbehör fungerar
 • Se till att fordonet inte är fuktskadat

10 enkla tips för dig som vill värdera din husvagn eller husbil

Gör en inventering av alla tillbehör, delar och funktioner i er husbil eller husvagn. Kontrollera att alla funktioner fungerar som de ska och att alla delar är hela. Om det finns några delar som behöver bytas ut eller repareras, se då till att det görs innan värdering för att erhålla ett så pass högt värde som möjligt. Nedan listar vi 10 användbara tips som ni bör kontrollera.

  1. Kontrollera att alla delar fungerar som de ska och att det inte finns några skador eller problem som kan påverka värdet. Det är lätt att skador uppkommer vid användning av fordonet. Hittar du skador är det viktigt att ni tar dem i beaktning när ni sätter värdet på ert fordon.
  2. Gå igenom fordonet utvändigt och invändigt för att säkerställa att inget ser trasigt ut. 
  3. Undersök möbler och klädsel så allt ser rent och fint ut. 
  4. Säkerställ att ert fordon håller tätt och är utan fuktskador.
  5. Se till att alla dokument och certifikat är uppdaterade och att alla nödvändiga reparationer har gjorts.
  6. Kolla att alla system och funktioner fungerar som de ska. 
  7. Kontrollera att alla lysdioder och lampor fungerar.
  8. Kontrollera att alla kontakter och anslutningar fungerar.
  9. Se till att alla lås och säkerhetsfunktioner fungerar som de ska. 
  10. Kolla att alla fönster och dörrar är hela och inte har några skador.

Sätt ett realistiskt pris

När ni har värderat er husbil eller husvagn är det viktigt att sätta ett realistiskt pris. Priset ska inte vara för högt, eftersom det kan skrämma bort potentiella köpare. Det ska inte heller vara för lågt, eftersom du då inte får ett rättvist pris för fordonet. Tänk på att det ska täcka alla reparationer och uppgraderingar som du gjort.

Så, när ni har värderat ert fritidsfordon är det viktigt att ta hänsyn till alla skador och problem som du hittat, men även alla de värdeökande egenskaper som den kan tänkas ha. Ett välskött fordon kommer ni långt på i slutändan. Glöm inte heller att undersöka vad liknande fordon ligger i för prisklass.

Kontakta en professionell värderare

Vi vet, det är mycket att ta i beaktning när man ska värdera en husbil eller husvagn, och inte alltid helt lätt. Det finns såklart mycket annat som påverkar värdet av ert fritidsfordon som inte nämnts i denna artikel. Ekonomiska läget, räntor, trender och dyra bränslekostnader för att nämna några. Om ni är osäkra på värdet av er husbil eller husvagn är det bäst att kontakta en husbil- och husvagnsvärderare. Dessa är experter på värdering av fritidsfordon och kan ge er en mer exakt värdering av ert fordon baserat på dess skick, ålder, tillbehör och hur eftertraktad ert fordon är på andrahandsmarknaden. De kan också ge er råd om hur ni kan förbättra värdet på ert fordon.

Vi på Vincents Husbil & Husvagn har lång erfarenhet av husbils- och husvagnsvärdering. Med över 20 år i förmedlingsbranschen är vi Sveriges ledande förmedlare av husbilar och husvagnar. När vi värderar gör vi det med noggrannhet och omsorg, för att just ni ska få ut det mesta från ert fordon. Vill ni att vi värderar kostnadsfritt och förmedlar er husbil eller husvagn? Då är ni varmt välkomna att kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Här presenteras vanliga frågor och svar som behandlar värderingsfrågor.

Hur mycket är min husbil värd?

Det är svårt att säga exakt hur mycket er husbil är värd. Det finns många aspekter att ta hänsyn till som presenteras ovan. Börja med att kolla på andrahandsmarknaden hur mycket fordon av samma modell och årsmodell är värda.

Hur mycket är min husvagn värd?

Likt vid husbilar är det svårt att säga vad din husvagn är värd. Det beror mycket på modell, märke och årsmodell. Börja med att kolla om Vincents har en likadan husvagn till försäljning för att få ett ungefärligt pris.

Hur mycket minskar min husbil i värde?

Värdeminskningen är störst om ni har köpt en fabriksny husbil. Efter ett års användning är det ungefär en minskning på runt 15%. På begagnadsmarknaden är den minskningen inte lika stor. En tumregel är att din begagnade husbil tappar ungefär 4% i värde per år.

Hur mycket minskar min husvagn i värde?

En begagnad husvagn minskar ungefär 5% årligen. Dock är skicket på vagnen väldigt viktigt efter några år.

Få en gratis värdering av ditt fritidsfordon

Vill du ha en gratis värdering på ditt fritidsfordon? Vincents erbjuder alltid en fri värdering vid förmedlingsuppdrag. Husbil som husvagn, vi välkomnar alla!

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Värdera ditt fordon gratis idag!
Med Vincents nya värderingsverktyg kan du helt kostnadsfritt få en värdering av din husbil eller husvagn på bara några minuter. Du fyller in ditt fordons registreringsnummer och miltal och våran pricksäkra värderingsverktyg gör restan av jobbet!