De 10 bästa campingplatserna i Dalsland

De 10 bästa campingplatserna i Dalsland 2024

Med den unika naturen och de täta skogarna bjuder Dalsland in till en oförglömlig campingvistelse. I den lugna miljön kommer ni att få uppleva vackra stränder längs Vänern, naturaktiviteter och magiska vandringsleder – men även helikopterturer, äventyr, älgparker, vattenpalats och Dalslands egna Alcatraz! Här har vi listat de bästa campingplatserna i Dalarna just för dig!

Vita Sandars Camping

Beläget vid en av Vänerns finaste stränder finner ni den mysiga familjecampingen Vita Sandars. Bo med husbil, husvagn eller tält. Ni kan även välja det bekväma boendet i villavagn eller i stuga. Här erbjuds aktiviteter för alla åldrar. Vad sägs om att bada i Vänern eller i någon av de uppvärma poolerna med vattenrutschkana?

För en tur på sjön kan ni hyra både kanot och roddbåt. Den aktiva kan ta en tur i motionsspåret, och på området finns även fotbollsplan, äventyrsgolf, spelhus och trampbil. För barnen finns det flera lekplatser med klätternät och hoppkudde. Under sommaren finns ett veckoprogram för arrangerade aktiviteter som exempelvis ponnyridning.

Passa på att upptäcka närområdet genom att hyra en cykel, eller utmana familjen i go-cart. Till kvällen kan ni äta en middag på restaurangen som erbjuder ett stort urval av rätter, och under sommaren kan ni delta på allsångskvällar, quiz och karaoke. För dig som vill koppla av efter en fartfylld dag finns en bastu nere vid stranden där du kan runda av ännu en härlig sommarkväll.

Vita Sandars camping i Dalsland

Foto Vita Sandars Camping

Sikhalls Camping

Vid Vänern strax utanför Vänersborg finner ni Sikhalls Camping. Med stranden 100 meter bort blir morgondoppet snabbt en rutin.

Här bor ni med husvagn, husbil, tält, eller i stuga med upp till 4 bäddar. På campingen finns en restaurang för lunch och middag, bar, samt en livsmedelsaffär. Här finns även goda fiskemöjligheter och fina vattensportsområden.

I närheten finns det mycket spännande att upptäcka. Akvedukten i Håverud är Sveriges enda akvedukt som byggdes istället för en sluss. Det finns inte någon annan plats i världen där akvedukt, landsvägsbro och järnvägsbro möts ovanför varandra.

En annan spännande upptäckt är Glashuset i Sikhall – ett boningshus som utnyttjar växthuseffekten till ett miljövänligt boende där glaset fungerar som ett ekosystem med slutet kretslopp.

Boka en guidad tur för att lära er mer! Besök även vattenpalatset i Vänersborg som är ett äventyrsbad med vattenrutschkanor, vattentunnlar, utebad och bubbelpool. På Glasmästeriet Dalslands Glashytta får ni se glasblåsning och fina kreationer, och här kan ni även slå er ner i kaffestugan för en eftermiddagsfika.

Sikhalls Camping i Dalsland

Foto Sikhalls Camping

Ursand Resort & Camping

Ett stenkast från sandstranden, omgivet av stora skogar finner ni Vänerns riviera – Ursand Resort & Camping! Bo med husbil, husvagn, eller tält vid det naturnära läget. Ni kan även bo i ljusa och fräscha stugor eller villavagnar.

Ta ett dopp i sjön eller slå er ned vid poolen med rutschkana, och när ni vill svalka er kan ni besöka glasscaféet som ligger intill. Spela en padelmatch, utmana varandra i shuffleboard och äventyrsgolf, eller hyr kanot för en dag på sjön. För barn och ungdomar arrangerar Kidz/Teenz club aktiviteter som poolparty, disco, lek och spel.

Det finns även ett trevligt minizoo med får, kaniner och hönor. Gå på en längre promenad och passa på att göra den digitala tipspromenaden, eller besök utomhusgymmet. På campingen finns även ett spa med arombastu och jacuzzi bad när ni vill koppla av. Avrunda dagen på någon av de två restaurangerna med härlig sommarmeny som passar för hela familjen.

Ursands camping och resort sett från ovan

Foto Ursand Resort & Camping

Dalbergså Camping & Gästhamn

Den familjära och lugna campingen Dalbergså bjuder in till en avkopplande vistelse. Bo på campingen med husbil, husvagn, eller tält.

Ni kan också bo i storstuga eller rum med egen ingång. På området finns en servicebutik, affär och café. I den vackra naturen kan ni hyra kanot och paddla i ån, hyra cyklar för att upptäcka närområdet, fiska från bryggan och ta ett dopp ifrån klipporna.

Under sommaren anordnas aktiviteter som midsommarfirande, spelträffar och mycket mer. Slå er ned i caféet och njut av våfflor och andra bakverk!

Dalbergså Camping och gästhamn i Dalsland

Foto Dalbergså Camping & Gästhamn

Nössemarks Camping

Vid klarsjön Stora Lee finner ni Nössemarks Camping. Den lugna atmosfären av skog och natur bjuder in till en härlig vistelse där ni har sjöutsikt från alla campingplatser. Ni bor med husbil, husvagn eller tält.

Bada och dyk från badflotten, hyr kanot för att upptäcka närområdet, eller ta en längre vandring i Tresticklans nationalpark. På området finns en lekplats och studsmatta för barnen, beachvolleybollplan, och under sommaren anordnas aktiviteter av olika slag som exempelvis musik-och quizkvällar, yoga och träningspass.

Laga en god måltid med fina råvaror från lanthandeln, eller slå er ned och ät på caféet. I restaurangen bjuds ni på härliga rätter av fina råvaror. På campingen finns även grillplatser och goda fiskemöjligheter från bryggan.

Nössemarks camping i Dalsland

Foto Nössemarks Camping

Alcatraz

Välkomna till en spännande miljö på Alcatraz i Gustavsfors! Hit kommer ni för att koppla av, eller uppleva massor av nya aktiviteter.

Platsen sägs vara den bästa utomhusupplevelsen i Sverige där ni möts av ett modernt upplevelsecenter i en gammal fabrik mitt i Dalslands kanal– vilket är värt att utforska! Ni bor på campingen med husbil, husvagn, tält, eller på vandrarhem alternativt lägenhet.

På campingen kan ni hyra kanot eller kajak för en härlig och lugnande tur, hyra båt, mountainbike och delta på aktiviteter som grillfester och lägereld under sommaren. Under högsäsongen kan du gå på guidade aktiviteter som klättring, pilbågsskytte, yxkastning, flottebygge och ”bush walk”.

Ni befinner er i en vacker natur där ni kan laga egen mat vid någon av grillplatserna eller besöka restaurangen som erbjuder allt från pizza och grill till dalslandsvilt.

Alcatraz camping och äventyr

Foto Alcatraz

Laxsjöns Camping och Friluftsgård

Beläget på en halvö i Laxsjön, i hjärtat av Dalsland, finner ni Laxsjöns camping och friluftsgård. Bo med husbil, husvagn eller tält där ni kan bestämma tomt av olika slag – vid skogskanten, öppen vy eller med sjöutsikt.

Ni kan även bo i utrustade stugor, rum eller på vandrarhem. Här finns minigolf, fotbollsplan, grillplats, möjlighet att hyra kanot, och arrangerade aktiviteter som cykelturer, SUP och yogaklasser.

Det finns även möjlighet att boka paket i form av en kanot-weekend, äventyrspaket där ni utmanar varandra i höghöjdsaktiviteter och zipline, samt fiskepaketet där fiskekortet ingår. När hungern infinner sig går ni till Puben på Kullen där ni kan njuta av delikatesser från Dalslands vilt, pizza med veganska alternativ, samt en variation av huvudrätter.

Laxsjöns camping

Foto Laxsjöns Camping och Friluftsgård

First Camp Duse Udde

First Camp Duse Udde tar ni del av kultur, historia, äventyr och mängder av aktiviteter. Den vackra omgivningen har fina cykelstigar och vandringsleder, och de solvarma klipporna bjuder in till morgondopp.

Här bor ni med husbil, husvagn, tält, eller i stugor upp till 8 bäddar. På området finns en kiosk och butik där ni kan köpa bröd, kött, mejeri, drycker och andra tillbehör som kan behövas under vistelsen.

Njut av soliga dagar vid den barnvänliga stranden, testa fiskelyckan, cykla mountainbike, hyr trampbåt, roddbåt eller kanot för en tur på vattnet. För en avkopplande stund kan ni utforska relaxavdelningen med vedeldad badtunna och bastu. Den 100 år gamla fyren är än idag en restaurang dit ni kan gå för både lunch och middag.

Duse Udde

Foto First Camp Duse Udde

Gröne Backe Camping & Cottages

Gröne Backe är en mycket omtyckt turistort av campare från hela Europa. Området bjuder på en sällsynt och spännande vacker natur. Här kan ni ta del av naturupplevelser, aktiviteter och sommarevenemang.

Ni bor på campingen med husbil, husvagn, tält eller i villavagn. Under sommaren arrangeras helikopterturer där ni kan blicka ut över den vackra naturen och samtidigt njuta av det adrenalinhöjande ruset.

På campingen kan du köpa startkort och karta för orientering, spela äventyrsgolf, hyra cykel eller kanot, ägna dig åt friluftsfiske eller testa ädelfiske, och för barn finns det roliga bilcyklar att testa.

I närheten finns även en älgpark att besöka. I kiosken kan ni köpa glass, snacks och nödvändiga livsmedel. I caféet kan ni köpa bröd och bakelser under högsäsongen. Besök restaurangen Lilla Lee för goda pizzor, pasta, hamburgare och á la carte. Avsluta dagen på flytbastun där ni enkelt svalkar er med ett dopp utanför dörren.

Gröne backe Camping

Foto Gröne Backe Camping & Cottages

Örnäs Camping

Örnäs Camping i Åmål är ett lugnt och trivsamt boende vid Vänerns strand. Ni bor med husbil, husvagn, tält eller i stuga. Här finns flera badplatser, lekplats för barnen, bastu, gästhamn med sjösättningsramp, samt minilivs och restaurang med vacker utsikt.

I närområdet finns tennisbanor att hyra, en större lekpark, minizoo och frisbeegolf. I Åmål finns det fler aktiviteter att upptäcka, och från campingen har ni gångavstånd till den vackra stadskärnan.

Här finns aktiviteter som bowling, paintball, go-cart, golf, Örnäsbadet, djurpark och islandshästridning. Friluftsområdena Örnäs och Hanebol har fina motionsslingor och utegym för den aktiva. I Åmål finns även ett urval av restauranger som är väl värda ett besök!

Örnas camping för hela familjen

Foto Örnäs Camping 

Har du campat i Östergötland?

Om inte, då är det definitivt värt ett besök! Vi har listat de tio bästa campingarna i Östergötland för dig

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Värdera ditt fordon gratis idag!
Med Vincents nya värderingsverktyg kan du helt kostnadsfritt få en värdering av din husbil eller husvagn på bara några minuter. Du fyller in ditt fordons registreringsnummer och miltal och våran pricksäkra värderingsverktyg gör restan av jobbet!
Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs
Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Fortsätt läs