Strand på Öland

Camping på Öland: den ultimata guiden till Ölands bästa campingplatser från norr till söder

Välkommen till Öland – en ö full av naturskönhet och rika upplevelser! Vare sig du reser med husbil, husvagn, eller tält, erbjuder Öland något för alla campingentusiaster. Denna guide tar dig genom de bästa campingplatserna på Öland; från de soliga stränderna i norr till de historiska landskapen i söder.

Innan du utforskar de bästa campingplatserna på Öland, varför inte göra ett stopp vid oss på Vincents husbil och husvagn i Kalmar-Ålem? Vi finns längs E22 och hjälper dig gärna köpa nytt, byta, sälja eller bara kolla in det senaste inom husbilar och husvagnar på vägen till eller från Öland.

Norra Öland – sand, sol & liv

Norra Öland lockar med sina omfattande sandstränder som Böda Sand, populära bland solälskare och familjer. Området präglas av livliga turistorter som erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter, evenemang och bekvämligheter, vilket gör det till ett härligt centrum för sommarturism.

Böda Camping

Böda Camping erbjuder en perfekt semester med sin placering vid en av Ölands längsta sandstränder. Här kan du njuta av sol och bad, eller ta en cykeltur längs den natursköna kusten. För golfentusiaster är Ölands Golfklubb en kort bilresa bort, där du kan testa deras 9-hålsbana – eller varför inte gå för deras utmanande 18-hålsbana? Böda Camping är en utmärkt startpunkt för campare som söker soliga dagar vid stranden och sportiga äventyr i närheten.

Böda Camping

Foto Strand vid Böda Camping

Sonjas Camping

Sonjas Camping är det perfekta valet för familjer som utforskar norra Öland. Endast en kort bilfärd bort ligger Lådbilslandet, där barnen köra miniatyrbilar i en lekfull och säker miljö. Naturälskare kan promenera till Böda Skog som erbjuder rika vandringsleder och en mångfald av vilda djur. För en dos lokal historia – besök Källa gamla kyrka, en pittoresk medeltida ruinkyrka som ofta är värd för kulturella evenemang. Sonjas Camping är en perfekt camping för att uppleva det bästa av Öland, i allt från familjeaktiviteter till kulturella utflykter.

Sonjas Camping

Foto Sonjas Camping

Lundegård Camping & Stugby

Lundegård Camping & Stugby är en familjevänlig destination på Öland, praktiskt belägen nära Ölands Djur- och Nöjespark, vilket gör den till en favorit bland barnfamiljer. Campingen erbjuder också guidade turer till Lerkaka med sina historiska kvarnar vilket ger en unik inblick i Ölands rika kulturarv. Med sin närhet till både nöjes- och kulturaktiviteter är Lundegård en perfekt utgångspunkt för äventyrliga och kulturella utflykter på ön.

Lundegård Camping & Stugby

Foto Lundegård Camping & Stugby

Klinta camping

Klinta Camping är en utmärkt plats för både kultur- och naturälskare. Campingen ligger strategiskt nära Ölands Museum Himmelsberga och Vida Museum, där besökare kan fördjupa sig i Ölands rika kulturhistoria genom lokal konst och hantverk. Inte långt från campingen finns också Köpingsviksbukten, perfekt för avkopplande kvällspromenader och att beundra storslagna solnedgångar över havet. Klinta Camping erbjuder en fin kombination av kulturella utflykter och natursköna upplevelser.

Klinta Camping

Foto Klinta Camping

First Camp Ekerum

First Camp Ekerum är beläget mitt i Ölands golfmekka, perfekt för den som vill kombinera sport med kultur. Campingen ligger nära flera golfbanor och erbjuder lätt tillgång till Borgholms slott, där du kan uppleva historiska utställningar och evenemang. En kort bilresa bort hittar du även Solliden slott, den svenska kungafamiljens sommarresidens, med dess imponerande trädgårdar öppna för allmänheten. Ett idealt val för den som söker en aktiv och kulturell semester på Öland.

First Camp Ekerum

Foto First Camp Ekerum

Vincents anläggning i Kalmar-Ålem

Medan du utforskar de bästa campingplatserna på Öland, varför inte göra ett stopp vid oss på Vincents husbil och husvagn i Kalmar-Ålem? Vi finns längs E22 och hjälper dig gärna köpa nytt, byta, sälja eller bara kolla in det senaste inom husbilar och husvagnar på vägen till eller från Öland.

Vincents anläggning i Kalmar Ålem

Foto Över Vincents Husbil & Husvagn i Kalmar Ålem

Södra Öland – natur, kultur & historia

Södra Öland är känd för sitt kulturella och historiska djup med unika landskap som Stora Alvaret; ett världsarv med en rik biologisk mångfald. Regionen är fylld med historiska platser och konstnärssamhällen som Vickleby, vilket skapar en mer avslappnad och kulturellt berikande atmosfär jämfört med norra delen.

Kronocamping Saxnäs

Kronocamping Saxnäs erbjuder en idealisk kombination av familjevänliga aktiviteter och närhet till natursköna och kulturella upplevelser på Öland. Campingen är välutrustad med barnvänliga badområden och lekplatser som gör det till en favorit för familjer. För naturintresserade ligger Möckelmossens Naturreservat bara en kort promenad bort, där besökare kan upptäcka Ölands unika flora och fauna genom guidade turer eller på egen hand. Varje år är campingen även en perfekt utgångspunkt för att besöka Ölands Skördefest, en populär festival som firar lokal mat och kultur. Denna fest lockar besökare från hela Sverige och erbjuder en mängd aktiviteter och upplevelser som speglar Ölands rika kulturella arv.

Kronocamping Saxnäs

Foto Kronocamping Saxnäs

Eriksöre Camping

Eriksöre Camping är en idyllisk plats på södra Öland som erbjuder en perfekt blandning av natur och kultur. Campingen ligger i närheten av Eketorps borg, en välbevarad fästning från järnåldern där besökare kan uppleva levande historia och traditionellt hantverk. Bara en kort resa bort finns också den charmiga byn Vickleby, känd för sina konstnärer och Capellagården, en skola för hantverk och design. Denna unika kombination av historiska och kreativa utflykter gör Eriksöre Camping till en utmärkt destination för campare som söker både avkoppling i naturen och kulturell stimulans.

Eriksöre Camping

Foto Eriksöre Camping

Haga Park Camping & Stugor

Haga Park Camping & Stugor är idealiskt belägen för de som önskar uppleva Ölands natursköna och historiska platser. Denna camping erbjuder lättillgänglig närhet till Långe Jan, en av Sveriges högsta och mest imponerande fyrar. Där kan besökare njuta av spektakulära panoramavyer över Östersjön. Det är också en perfekt plats för att beundra solnedgången.

För naturälskare är Haga Park en utmärkt utgångspunkt för utflykter till Ottenby naturreservat, känt för sitt rika fågelliv och dess vackra vandringsleder. Området är en favorit bland både vandrare och fågelskådare, speciellt under perioderna då fåglarna flyttar då många fågelarter kan observeras. Campingen själv är välutrustad och erbjuder bekvämligheter som gör vistelsen behaglig för både kortare och längre uppehåll, vilket gör den till en optimal bas för att utforska de unika naturlandskapen och den kulturella rikedomen på södra Öland.

Haga Park Camping & Stugor

Foto Hagapark Camping & Stugor

Ölands Camping & Resort

Ölands Camping & Resort är en unik destination som erbjuder mer än traditionellt campingliv. Denna resort är en port till regionens rika kultur och natur. Gästerna kan njuta av närheten till Mörbylånga, en pittoresk stad känd för sina konstgallerier och ateljéer, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle att uppleva lokal konst och hantverk. För naturälskare är det enkelt att ta sig till vandringslederna runt Beijershamn, en välkänd plats med våtmarksmiljöer och en mångfald av fågelarter. Ölands Camping & Resort är således den perfekta platsen för dem som vill kombinera avkoppling på campingen med upptäcktsfärder i södra Ölands kultur- och naturlandskap.

Ölands Camping & Resort

Foto Ölands Camping & Resort

Sandviks Camping

Sandviks Camping är belägen på södra Öland och erbjuder en perfekt bas för naturälskare och äventyrare. Campingen är lämpligt placerad för att besöka Ottenby fågelstation, en av Sveriges främsta platser för fågelskådning, där både amatörer och erfarna ornitologer kan uppleva ett rikt fågelliv. Inte långt från campingen ligger också Stora Alvaret, känt för sitt unika kalkstenslandskap som bjuder in till vandringar och speciella naturupplevelser i en världsarvslistad miljö. För de äventyrslystna erbjuder det omgivande havet utmärkta möjligheter för kajakpaddling och andra vattensporter, vilket gör Sandviks Camping till en utmärkt destination för aktiv rekreation och avkoppling i naturen.

Sandviks Camping

Foto Sandviks Camping

Har du campat i Blekinge?

Om inte, då är det dags för dig att göra ett besök i sommar. Se vår lista över de bästa campingplatserna i Blekinge

Vincents finns även på östkusten

Du vet väl att Vincents även säljer husbilar och husvagnar i nära anknytning till Kalmar och Öland? På vår anläggning i Ålem hjälper vi er att hitta ert nästa drömfordon! Se vad vi kan erbjuda er redan idag.

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Värdera ditt fordon gratis idag!
Med Vincents nya värderingsverktyg kan du helt kostnadsfritt få en värdering av din husbil eller husvagn på bara några minuter. Du fyller in ditt fordons registreringsnummer och miltal och våran pricksäkra värderingsverktyg gör restan av jobbet!
Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs
Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Fortsätt läs