Hur stor husbil är lagom?

Bra att veta, Vincpiration

Olika personer har självklart olika önskemål om både längd och planlösning vilket ger olika rekommendationer beroende på omständigheterna. Ändå går det att ge några allmänna råd. Mycket kommer att kretsa runt var du vill köra. Älskar du mindre vägar, pittoreska byar och bergiga områden där utsikten är hänförande ska du inte välja ett för långt fordon. Är ni många måste utrymmena inne i bilen vara stora nog för att kunna hantera kläder, campingstolar och annan packning så att semestern blir bekväm.

Nätt plåtis för dig med B-körkort

En sex meter lång plåtis kan vara optimal om ni är två personer och vill kunna ta er smidigt runt på olika platser. Två personer behöver inte mer än två campingstolar och husgeråd kan begränsas vilket spar skåputrymme och lastvikten behöver inte vara så hög som om man är fler.Är ni fler än två, eller om ni vill ha mer förvaring, bör ni titta på att gå upp till en lite större husbil. Väljer ni en husbil med högsta totalvikt på 3,5 ton så är B-körkortet fortfarande giltigt, oavsett när det är utfärdat, vilket gör det lättare om man vill turas om att köra. Om husbilen är omkring 7 meter så får ni bättre utrymmen inuti men ni kan behöva bädda ner sittgruppen om fler ska kunna sova.

Här finns det anledning att kolla lastvikten som också påverkas av extrautrustning som eftermonterad luftkonditionering, markis och cykelställ. Är lastvikten snålt tilltagen behöver man köra med mindre vatten i tankarna och det är opraktiskt att ständigt tömma och fylla på. Får ni då lust att fricampa vid någon härlig plats kanske det inte heller finns färskvatten att tillgå.

Ju längre bil ni väljer desto längre är överhänget, längden bakom bakaxeln. Detta överhäng svänger ut vid kurvtagning och kan ge problem vid finmanövrering och vi är tillbaka till var ni bedömer ni kör mest. Ju längre överhäng desto mer svårmanövrerad blir bilen i tät trafik men detta ska vägas mot behovet av utrymmen inne i husbilen.

Hel- eller halvintegrerad för stor komfort

Väljer ni mellan hel- eller halvintegrerad husbil behöver ni också se över vilken planlösning som passar er bäst. Möjligen kan en bil med slide-out vara en praktisk, om än dyr, lösning som inte heller är så vanlig även om den finns. En slide-out är ett utskjutbart parti från karossen och det finns både i sidled och bakåt. Vilken planlösning ni väljer kan också påverka storleken på garaget, förvaringsutrymmet i bak. Behöver ni kunna förvara cyklar eller golf bag behöver garaget vara större.

Vad som är lagom storlek på husbilen blir följaktligen en avvägning men många väljer en bil på runt sju meter då det är en rimlig kompromiss.