Nya husbilsägare bredvid en husbil läser husbilstips

Husbiltstips för nybörjare: Praktiska råd inför din resa

Oavsett om du är ny inom husbilslivet eller ger dig ut på vägen för första gången sedan du var barn, har vi några tips och tricks för att hjälpa dig att ha en roligare husbilsresa med mindre stress. 

Att semestra med husbil är ett bra sätt att semestra med hela familjen – inklusive husdjur! Även om husbil- och husvagnssemester sedan länge haft en speciell plats i svenska folkets hjärtan, har det blivit ett förnyat intresse för husbilssemester när människor söker efter sätt att resa säkert och njuta av naturen. Och inte minst under pandemin.   

Om du överväger husbilssemester kommer här sex viktiga tips som du bör känna till innan du ger dig ut på ditt eget husbilsäventyr! 

1. Stanna nära hemmet under din första resa

Om du inte har campat på flera år kan det vara frestande att genast ge sig ut på en långresa och upptäcka nya platser. Vi rekommenderar dock att du stannar relativt nära hemmet för din första tur.

Vid din första resa är risken hög att du troligtvis kommer att glömma något hemma. Vi talar av erfarenhet. Oavsett om du glömde ta med mjölk till frukost eller laddningskabeln till telefonen, är det mycket lättare att åtgärda detta om du inte befinner dig hundratals mil hemifrån.

Försök att göra en lista över allt du tror att du behöver för din första resa och packa därefter. Utvärdera sedan din lista när du kommer hem. Du kommer förmodligen att hitta saker som du trodde att du behövde men inte ens packade upp, samt andra saker som du önskat att du hade haft med dig. Se första resan som en läroupplevelse så att du är bättre rustad inför ditt nästa äventyr 

Svensk landsbyggd i sommarskrud

2. Se till så allt fungerar i husbilen innan avfärd

Vi vet, det är väldigt spännande att ge sig ut längs vägarna, och vi vill att den upplevelsen ska vara fylld med goda minnen. För att undvika oväntade problem bör du kontrollera alla bromsljus, strålkastare och blinkers på husbilen innan du lämnar hemmet. Se till så vattensystemet fungerar, och om du ska söderut, dubbelkolla AC:n! Slå även på alla elektriska system och se till så allt fungerar.  

Om du precis tagit ut den från vinterförvaring se då till att den blir ordentligt rengjord och tvättad innan avfärd.  

3. Ha koll på campingregler

Kontrollera alltid campingplatsernas regler och föreskrifter innan du gör din bokning. På campingens hemsida kan du hitta viktig information som begränsningar för fordonet storlek, regler för husdjur, tid för tystnad med mer. Om du inte hittar uppgifterna på campingens hemsida, ring campingen så hjälper dem er.  

För att göra ert val av campingplats lättare har Vincents sammanställt en lista över Sveriges bästa campingplatser. Campingplatserna är listade län för län, och du hittar även en interaktiv karta med campingplatsernas kontaktuppgifter. 

Husvagn på camping

4. Boka campingplats i god tid

Detta är ofta en av de största överraskningarna för nya husbilsägare. Till skillnad från hotell kan campingplatser ofta bokas upp mycket tidigt, särskilt under högsäsongen (från maj till september). Faktum är att det är vanligt att campingplatser fylls upp så tidigt som sex månader i förväg. Vissa natursköna ställplatser har begränsat antal med platser och fylls ännu snabbare.  

Allt detta betyder att du behöver planera ditt campingäventyr i förväg. När du har bestämt dig för en destination, kontakta campingplatsen så tidigt som möjligt för att säkerställa att du kan få en reservation för de datum och den plats du föredrar. Vissa campingplatser har online-bokningssystem, medan på andra krävs det ett telefonsamtal. 

Fullbokad camping

5. Gör en matplan – och håll dig till den

Att dela måltider runt en eld är en av våra favoritsaker med campinglivet. Gör en matplan innan du lämnar hemmet för att eliminera stressen med att bestämma vad som ska serveras till frukost, lunch eller middag. Att planera måltider är ett enkelt sätt att se till att du har alla ingredienser, förnödenheter och köksredskap som du behöver för att tillaga varje måltid. 

Glöm inte tallrikar, skålar, skedar, gafflar, koppar, pappershanddukar osv. Och man kan aldrig ha för många snacks! 

6. Hyr en husbil innan du köper en

Om du tror att livet som husbilsägare kan passa dig, överväg att långa eller hyra en husbil innan du köper en. Det är det bästa sättet att testa på husbilslivet och hjälper dig avgöra vilka funktioner eller planlösningar som fungerar bäst för dig och din familj. 

Det finns flera tjänster på nätet där privatpersoner hyr ut fordon – gör bara en snabb sökning på Google för att se vad som finns tillgängligt i närheten av dig. Om du har turen att ha en vän som redan äger en husbil kan du be om att få följa med på en campingresa eller låna husbilen för en helg. 

Inte hittat den rätta husbilen än?

Visst är det lätt att bli frestad av att ge sig ut på vägarna med en husbil? Inte minst när man ser allt härligt som vårt avlånga land har att erbjuda. Om inte du har hittat den rätta husbilen för dig än så bör du titta en extra gång på vårt utbud. Vi säljer enbart begagnade husbilar av hög kvalité.

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Värdera ditt fritidsfordon gratis!

Skriv in ditt reg nummer nedan