Liten plåtis parkerad i skogen för höstcamping

Vilka är de olika husbilstyperna och vad skiljer de åt?

Husbilar klassificeras i olika kategorier för att förenkla diskussioner, men det avgörande är fordonets totalvikt som påverkar kökortskrav och trafikregler. Vid 3 500kg sker en viktig avgränsning för hastighetsgränser och vägavgifter. I denna artikeln utforskar vi de olika husbilsmodellerna. Från plåtisar som är anpassade transportbilar under sex meter, till de större alkovbilarna med sovutrymmen under förarhytten.

Plåtisar

Plåtsar eller camper vans är inredda transportbilar och är i allmänhet under sex meter långa och väger sällan mer än 3,5 ton i grundutförandet. Inredningen byggs i en f’rdig bil och dessa bilar har oftast en öppningsbar dubbeldörr där bak, en skjutdörr på höger sida samt förar- respektive passagerardörr. Dessa husbilar passar bäst om man inte är fler än två personer.

Liten plåtis parkerad i skogen för höstcamping

Alkovhusbilar

Alkovbilar har en utbyggnad, bula, över förarhytten där sängarna placerats. Husbilstypen är inte lika vanlig idag som tidigare men har sina fördelar då, om alkovsängarna över förarhytten är de enda, ger det bättre planeringsmöjligheter och utrymmen i bodelen.

Har man då och då, men inte alltid, gäster med sig på färden upplever många denna lösningen i kombination med bäddar längst bak som praktisk. När alkovsängen används dras den ned för att det ska bli en rimlig takhöjd ovanför sängen.

Carado-A 464 *ALKOV *Tvärbädd *Får köras på B-Kort-(2020)-2020011

Halvintegrerade husbilar

Halvintegrerade husbilar byggs på ett chassi med färdig förarhytt och kaross runt och chassiskelettet bakom. På chassit bygger sedan husbilstillverkaren en bodel som kan skilja i både längd och bredd. Det finns ingen skiljevägg mellan bodelen och förarhytten. Det har börjat komma halvintegrerade husbilar med slide out bakåt för att öka längden när den inte körs. De flesta har en totalvikt på 3,5 ton men vissa kan registreringsbesiktigas till en högre totalvikt.

Rapido-7066 FF *Automat *ALDE *Långbäddar-(2016)-2144560

Helintegrerade husbilar

Helintegrerade husbilar byggs på ett chassi som saknar förarhytt. Husbilstillverkaren bygger då karossen hela vägen till kylaren och resultatet liknar mer en buss. På helintegrerade husbilar saknas därför ofta passagerardörr och ibland även förardörr. Dessa husbilar är oftast lite längre, runt 7,5 meter, och har ofta dubbla bakaxlar eller twinmonterade bakhjul. Det vill säga två parallella hjul på vardera sida av den enda hjulaxeln. Totalvikten är oftast mer än 3,5 ton.

Pilote-G 701 Essentiel *Queensbädd *AC bodel *Automat-(2019)-2148237

Liners

De största husbilarna kallas Liners, är alltid helintegrerade och kan liknas vid en mindre buss. På grund av lagkrav om fordonslängder är maxlängden sällan mer än elva meter. Liners kan ha så stora garage att en liten bil får plats. Liners kombineras ofta med en slide out för att ytterligare öka boytan. Endast en liten del av alla husbilar tillhör denna kategori och de är inte vanliga på Sveriges vägar.

Carthago-LINER FOR TWO 53 L *AUT *ALDE *AC Bodel-(2019)-1959166

Letar du efter den rätta husbilen?

Vincents är Sveriges ledande förmedlare av begagnade husbilar och vi har alltid plåtisar, hel och halvintegrerade husbilar med fler till salu