
Vilka är de olika husbilstyperna och vad skiljer de åt?
Husbilar klassificeras i olika kategorier för att förenkla diskussioner, men det avgörande är fordonets totalvikt som påverkar kökortskrav och trafikregler. Vid 3 500kg sker en viktig avgränsning för hastighetsgränser och vägavgifter. I denna artikeln utforskar vi de olika husbilsmodellerna. Från plåtisar som är anpassade transportbilar under sex meter, till de större alkovbilarna med sovutrymmen under förarhytten.
Plåtisar
Plåtsar eller camper vans är inredda transportbilar och är i allmänhet under sex meter långa och väger sällan mer än 3,5 ton i grundutförandet. Inredningen byggs i en f’rdig bil och dessa bilar har oftast en öppningsbar dubbeldörr där bak, en skjutdörr på höger sida samt förar- respektive passagerardörr. Dessa husbilar passar bäst om man inte är fler än två personer.

Alkovhusbilar
Alkovbilar har en utbyggnad, ofta kallad ”bula”, över förarhytten där sängarna är placerade. Denna typ av husbil är inte lika vanlig idag som tidigare, men den har fortfarande sina fördelar. Om alkovsängen över förarhytten är den enda sovplatsen, ger det större möjligheter att planera och skapa utrymmen i bodelen.
För dem som ibland, men inte alltid, har gäster med sig på resan, upplevs denna lösning – i kombination med bäddar längst bak – som praktisk. Alkovsängen är alltid på plats och erbjuder därmed en fast sovlösning, samtidigt som den fria golvytan i resten av bodelen kan nyttjas effektivt.

Halvintegrerade husbilar
Halvintegrerade husbilar byggs på ett chassi med färdig förarhytt och kaross runt och chassiskelettet bakom. På chassit bygger sedan husbilstillverkaren en bodel som kan skilja i både längd och bredd. Det finns ingen skiljevägg mellan bodelen och förarhytten. Det har börjat komma halvintegrerade husbilar med slide out bakåt för att öka längden när den inte körs. De flesta har en totalvikt på 3,5 ton men vissa kan registreringsbesiktigas till en högre totalvikt.

Helintegrerade husbilar
Helintegrerade husbilar byggs på ett chassi som saknar förarhytt. Husbilstillverkaren bygger då karossen hela vägen till kylaren och resultatet liknar mer en buss. På helintegrerade husbilar saknas därför ofta passagerardörr och ibland även förardörr. Dessa husbilar är oftast lite längre, runt 7,5 meter, och har ofta dubbla bakaxlar eller twinmonterade bakhjul. Det vill säga två parallella hjul på vardera sida av den enda hjulaxeln. Totalvikten är oftast mer än 3,5 ton.
Liners
De största husbilarna kallas Liners, är alltid helintegrerade och kan liknas vid en mindre buss. På grund av lagkrav om fordonslängder är maxlängden sällan mer än elva meter. Liners kan ha så stora garage att en liten bil får plats. Liners kombineras ofta med en slide out för att ytterligare öka boytan. Endast en liten del av alla husbilar tillhör denna kategori och de är inte vanliga på Sveriges vägar.

Letar du efter den rätta husbilen?
Vincents är Sveriges ledande förmedlare av begagnade husbilar och vi har alltid plåtisar, hel och halvintegrerade husbilar med fler till salu