Plåtis är en perfekt liten husbil för två personer eller mindre familjer

Plåtisen – en liten husbil för två

Är du ute efter en härlig husbilssemester, men känner att en vanlig husbil är för stor och svårhanterlig? Då är plåtisen, en husbil i mindre variant, något för dig. Plåtisen passar för de som vill kunna ta sig runt enkelt och röra sig i städer eller på avlägsna platser. Allra bäst lämpar sig plåtisen för två personer. Här kan du se vilka husbilar vi har till salu.

Vad är en plåtis?

Plåtisar är en typ av husbil som vanligtvis är lite mindre än andra typer av husbilar, ofta kortare än sex meter. Vikten brukar ligga på omkring 3,5 ton.

Det som kännetecknar en plåtis är att de liknar en skåpbil till utseendet på utsidan, men är inredd på insidan. Den har öppningsbar dubbeldörr bak, skjutdörr på höger sida och passagerardörrar på båda sidorna. Även om plåtisar är mindre än andra husbilar har de har fortfarande alla bekvämligheter som behövs för att bo i dem.

Plåtisar har funnits i många år och har en lång historia. Många av de äldre modellerna är mycket eftertraktade bland samlare och entusiaster. Att kalla bilen just för plåtis har blivit allt vanligare men vissa säger även campingbil eller camper van.

Plåtis – Den perfekta husbilen för två till fyra personer

Då plåtisen är ett boende på hjul, på liten yta, så lämpar den sig allra bäst för två till fyra personer. Många av modellerna erbjuder fler än två sovplatser, men då krävs ofta att du bäddar om i sittgruppen.

Vill du inte offra en del av komforten bör inte fler än två resa i husbilen. Självklart finns det modeller med smidiga lösningar som fungerar bra för fler. Till exempel finns det modeller som erbjuder inbyggd uppfällbar takalkov för extra sovplatser.

Plåtisen är mindre och mer kompakt än en vanlig husbil, som vanligtvis är större och mer rymlig. Den lilla husbilen är vanligtvis mer minimalistiska och fokuserar på funktionalitet och praktiskt användande av utrymmen medan större husbilar vanligtvis har mer omfattande inredning och fler bekvämligheter.

Plåtis-husbilarna är mer lämpade för att ta sig fram på ojämna vägar och i tuff terräng, än vanliga husbilar, vilket gör att plåtisen fungerar utmärkt för de äventyrliga paret som vill upptäcka nya platser och utforska naturen.

Plåtis är en liten husbil som är perfekt för par som vill upptäcka världen

En liten husbil med smidig interiör

En plåtis-husbil har alla de bekvämligheter som du kan tänkas behöva under din semester, men på liten yta.

De har en enkel och praktisk interiördesign och är utformade för att maximera utrymmet på ett funktionellt sätt. Plåtisar har ofta stora fönster som ger bra utsikt och släpper in mycket ljus, vilket gör interiören ljus och luftig.

Många av modellerna har dörrar på baksidan, vilket gör att du kan få en härlig utsikt från sängarna och som gör att du lätt kan komma in och ur via husbilen bak.

Det är två planlösningar som dominerar utbudet. Långbäddar eller tvärbäddar.

Campingbilen har kök, ett väldigt kompakt badrum och en sittgrupp fram. Sittgruppen är liten med en eller två bänkar och ett bord som kan fällas ner för att göra en extra sovplats. Badrummet kan ha olika lösningar för att trolla fram mer utrymme.

Köket är oftast ett rakt kök och det har vanligtvis sin plats vid skjutdörrens öppning, vilket gör det till en fin plats att laga mat med härlig utsikt. Det består ofta av en eller två spisplattor, en vask, ett litet kylskåp och ett litet utrymme för att förvara mat och köksredskap. Badrummet är väldigt litet och enkelt men har vanligtvis toalett och dusch.

En liten husbil med smidig interiör

Plåtis: En all-around husbil

Eftersom plåtisarna ofta är robusta, tåliga och vanligtvis är utrustade med fyra-hjulsdrift är de populära bland de som gillar att resa off-road eller på avlägsna platser.

Den mindre storleken gör de också lätta att köra i städer och de kan parkera på vanliga parkeringsplatser. Flexibiliteten med fordonet gör att plåtisen är populära bland äventyrare eller sportentusiaster som vill ha en husbil som kan ta dem till platser som andra fordon inte kan nå.

Eftersom alla bekvämligheter finns i en plåtis, så som kök, badrum och sovplats så är plåtisarna också optimala för camping i naturen under längre tid, både för paret och för den mindre familjen.

Husbilen fungerar utmärkt för road trips, då de är lätta att både köra och parkera. Med bilen har du då möjligheten att stanna och sova var du vill längs vägen.

Fungerar lika bra under vintern som sommaren

Generellt sätt är plåtis-husbilar tåliga och pålitliga fordon som kan användas året runt, så länge du tar hänsyn till specifika utmaningar varje årstid kan presentera.

Under sommarsäsong fungerar plåtis-husbilar vanligtvis utan problem. De är byggda för att klara varmare väderförhållande och har vanligtvis god ventilation och solskydd.

Dessutom är det viktigt att se till att vattenledningarna är ordentligt isolerade så att de inte fryser. Däcken ska också ha tillräckligt med lufttryck för att klara den kallare perioden av året.

Sammanfattning

En plåtis är en husbil vanligtvis under sex meter. Den är inredd på ett funktionellt sätt med allt som behövs för att leva bekvämt under en campingsemester.

Den lämpar sig allra bäst för två, då utrymmet är mindre än i en vanlig husbil. Användningsområdena är många. Med den lilla husbilen kan du resa enkelt, parkera på vanliga parkeringsplatser och röra dig både i städer och i terräng.

I plåtisen hittar du vanligtvis planlösning med tvärbädd eller långbäddar bad, rakt kök i mitten, ett kompakt badrum, rakt kök och liten sittgrupp fram.

Upplev vägarna med din bättre hälft

Skapa oförglömliga minnen med en plåtis.

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Förmedla din husbil eller husvagn idag!

Kontakta oss redan idag så hjälper vi er att hitta en ny ägare till er husbil eller husvagn!

Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs
Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Fortsätt läs