Köp din första husbil

Vad du ska tänka på när du köper din första husbil eller husvagn

Tiden är inne och du är sugen på att köpa en husbil eller en husvagn. Men det kan kännas både stort och utmanande – särskiltom man inte har så mycket erfarenhet. Därför har vi satt ihop en guide för dig som vill veta vad du ska tänka på innan du gör ditt,kanske livs, bästa köp. Så fortsätt läsa. Nu går vi igenom allt duska tänka på när du köper din första husbil eller husvagn.

Bestäm en budget

Det första du bör göra är planera hur mycket du är villig att investera i ditt nya portablahem. För knappt 300 000kr så hittar du en begagnad husbil som du kommer kunna ha roligt med länge.

Husvagnar är lite billigare än en husbil och där kan du hitta en fin för drygt 100 000kr och för ungefär 500 000kr får du en stor begagnad husvagn.

Vilken ska husbil eller husvagn ska man köpa?

Vilken husvagn eller husbil som passar just dig kan bara du veta. Avgörande aspektersom du behöver fundera på är storleken, priset, komfort och utrustning, antal sovplatser, planlösning och förvaring. Fundera igenom hur dina behov ser ut och undersök vilka alternativ som finns inom ramen för din budget. Du kan läsa mer om hur stor husbil är lagom här

Har jag behörighet?

Det du ska tänka på när du köper husbil eller husvagn är att du kanske inte får köra hur tungt fordon som helst. Huvudregeln är att du får köra personklassade bilar och lätta lastbilar med totalvikt upp till 3500 kg. Vill du köra tyngre husbilar krävs behörighet C1
eller C.

Om det dock är så att du har oavbrutet haft B-körkort som togs före 1 juli 1996 så gäller att du får köra husbilar som väger över 3500 kr. Osäker på vad som gäller för dig? Läs mer här

När ska husbilen/husvagnen användas?

En annan sak som kan vara bra att fundera över när du köper en husvagn eller husbil är när ni kommer använda fordonet.

Kommer ni bara att använda fordonet under sommaren eller kommer ni även vilja åka ut med fordonet på vintern? Om ni ska använda fordonet året om så kan det vara bra med ett kraftfullare värmesystem.

ALDE

Är ett vattenburet värmesystem som lämpar sig bäst vid vintercamping, eftersom att det ger en jämnare temperatur. Fordonet värms upp via vatten och glykol som går i ledningar i väggarna och golvet.

Truma

Är ett annat värmesystem som istället är luftburet och värmer upp fritidsfordonet
något snabbare. Det är oftast lite billigare och lämpar sig bäst för bruk från tidig vår till
sen höst.

Vilket av de här systemen som fungerar bäst beror på olika faktorer. Alla har för- och nackdelar. Exempel på saker du kan fråga om och fundera på när det gäller en husvagn eller husbils värmesystem är:

  • Hur mycket låter systemet?
  • Hur fort kan du få upp värmen?
  • Vilka olika typer av fel kan uppstå?
  • Hur påverkar systemet luftkvaliteten?
  • Når värmen alla viktiga delar av husvagnen?
  • Hur är tillgången på den energikälla som används?
  • Vilken miljöpåverkan har systemet?

Fordonets skick – vad ska jag tänka på?

Fördelen med att handla begagnat är självklart att man kommer undan mycket billigare än om man köper ett sprillans nytt fordon. Men när det kommer till redan använda fordon är det oerhört viktigt att kontrollera skick och funktion innan man slår till. Det kan
vara svårt att avgöra vilket skick en husvagn eller husbil befinner sig i. Det är särskilt svårt om man inte har mycket erfarenhet av vilka brister som kan gömma sig i ett, till synes, fräscht och fint fordon.

Det man först lägger märke till när man inspekterar ett fordon är förstås det synliga, så som möbler och inredning. Det går enkelt att kontrollera om det finns några befintliga skönhetsfel. Men efter detta blir det lite klurigare för det otränade ögat.

Fuktskador är något som man behöver akta sig för när man köper husvagn, då det kan bli mycket kostsamt om det inte åtgärdas i rätt tid. En viss fuktnivå i luften är dock naturligt att ha i husvagn eller husbil. Det är först när fukten blir samlad i stora mängder och på ställen den inte får vara som det blir problematiskt. Skulle man missa detta, eller sopa det under mattan, kan det bli nödvändigt med en kostsam grundlig sanering och byte av isoleringsmaterial.

Ett annat viktigt element att ta hänsyn till är gasoltrycket i fordonet. Gasol driver ofta kylskåp, spis och ofta värmesystemet. Du får max ha med dig två gasolflaskor på 30 liter vardera i din husvagn/husbil och de ska förvaras så de bara är åtkomliga utifrån. De ska sitta fast ordentligt, men också vara lätta att lossa utan verktyg. För att undvika gasolläckage som kan leda till olyckor, ska gasolen helst kontrolleras varje år.

Gasolkontroll kan man göra på en bilbesiktning, som undersöker alla ledningar och gör tryck test för att upptäcka eventuellt läckage. Det finns också gasolläckagetestare som du kan köpa och använda själv.

Men köper du husvagn eller husbil hos oss behöver du inte tänka på de kostnader som detta medför. Innan vi säljer våra fordon genomför vi alltid trycktest på gasolen, utför ordentliga fukttest och varudeklarerar våra fordon mot fel – helt utan kostnad för dig.

Och när det har gått ett år och det är dags för gasoltest igen då? Då är du varmt välkommen tillbaka för både fukt- och gasoltest helt gratis (förutsatt att du fortfarande är ägare till ditt fordon). Detta kostar annars 1 995 kr.

Vill du slippa krångel?

Nu har du förhoppningsvis lite mer kött på benen och vet mer om vad man ska tänka pånär man köper husbil eller husvagn. Men kanske har vi bara ställt dig inför fler frågor och krånglat till det för dig? Vi förstår att det lätt blir överväldigande när man måste ta
hänsyn till så många faktorer. Det är just därför vi lägger ett enormt fokus på att underlätta det för dig och motarbeta den oro du kan uppleva. 

Alla fordon vi erbjuder, förutom att de genomgått fukt- och gasoltest, har envarudeklaration. Det innebär att du får en tydlig och ärlig bil av fordonets skick. Du fåräven ett tryckt köp med stöd av lagar och garantier. För det sista vi vill är att du åker ifrån oss med en husvagn eller husbil som bara kommer orsaka problem för dig.

Skulle du ha några frågor eller funderingar så besvarar vi dem gärna. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss eller sväng förbi på en varm kopp kaffe när du vill!

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Förmedla din husbil eller husvagn idag!

Kontakta oss redan idag så hjälper vi er att hitta en ny ägare till er husbil eller husvagn!