Husbil i solnedgång vid en sjö på en prisvärd semester

Prisvärd semester: Res budgetvänligt med husbil

Att resa med husbil eller husvagn är ett spännande sätt att utforska världen omkring oss. Vare sig du är en erfaren husbilsfantast eller nybörjare, är det viktigt att ha en tydlig plan och budget för att göra din husbilsresa så bekväm, minnesvärd och prisvärd som möjligt. I denna artikel delar vi våra bästa tips och knep för att hjälpa dig att semestra prisvärt och på vilken budget som helst.

Välj rätt husbil för dig budget

En viktig faktor för en framgångsrik husbilssemester är att välja rätt fordon för just dig och din budget. Det finns olika alternativ att överväga, från mindre husbilar som plåtisar till stora helintegrerade husbilar. Här är några viktiga överväganden att göra:

 • Storlek

  Bestäm hur mycket utrymme du bheöver för att vara bekväm under din resa. En mindre husbil kan vara mer ekonomisk för ensamresenärer eller par, medan en större husbil kan vara mer lämplig för familjer. Tänk även på att kostnaden för husbilen kan skilja beroende på storleken och även driftkostnader. Större husbilar tenderar att dricka mer bensin än mindre. Värdesätter ni mindre utrymme till en billigare peng kan vi rekommendera halvintegrerade med taksäng. Då får ett bra balans mellan sovplatser och storlek. Värdesätter ni istället mer utrymme är en helintegrerad husbil att rekommendera. 

 • Kostnad

  Jämför priserna för olika husbilar och hitta en som matchar din plånbok och dina krav. Kom dock ihåg att även om initialkostnaden kan vara högre för en nyare modell kan det finnas lägre underhållskostnader och bättre bränsleekonomi. 

 • Utrustning

  Kontrollera vilken utrustning som ingår i köpet av fordonet. Vissa husbilar kan vara utrustade med fler faciliteter och bekvämligheter, medan andra kan vara mer grundläggande. Välj det alternativ som passar dina behov och preferenser. Vill du komma iväg med ett så prisvärt alternativ som möjligt bör du välja det senare alternativet.

Planera din rutt och boendekostnader

När du reser med en husbil är det viktigt att du planerar rutten i förväg för att undvika överraskningar och onödiga kostnader längs vägen. Nedan följer några enkla tips du bör tänka på för att hålla nere kostnaderna.

 • Gratis eller lågkostnadscampingarUtforska möjligheterna till gratis eller lågkostnadscampingplatser längs din rutt. Det finns många platser som erbjuder grundläggande faciliteter till rimliga priser, och i vissa fall helt gratis. Vill du veta mer om Sveriges bästa campinga kan du läsa vår guide där vi listar de bästa campingplatserna i Sverige. Gör en lista över dessa platser och inkludera dem i din resplan.
 • Minska hotellvistelser

  En fördel med att resa med en husbil är att du har ditt eget boende med dig. Med hemmets alla bekvämligheter i bohaget försvinner behovet av dyra hotellvistelser. Spara pengarna och lägg dem istället på aktiviteter och sevärdheter längs vägen.

 • Utnyttja rabatter och medlemskap:

  Kolla in olika rabatter och medlemskap som kan ge dig förmånliga priser på campingplatser och nödvändiga tjänster längs vägen. Ofta finns det medlemskap i olika föreningar och organisationer för husbilsägare där rabatter och andra förmåner på campingplatser erbjuds.

Husbil på en lång väg med planerad resrutt

Budgetera för bränsle och underhåll

Att hålla koll på bränslekostnader och underhållskostnader är viktigt för att resa med husbil på en budget. Här är några sätt att hantera dessa kostnader:

 • Kontrollera bränslepriser

  Innan du ger dig ut på resan, undersök bränslepriserna längs din rutt. Tänk på att priserna kan skilja sig beroende på vart du befinner dig. Planera dina tankstopp på platser där bränslet är billigare för att spara pengar. Kom ihåg att det kan finnas lokala skillnader och även skillnader mellan olika bensinstationer.

 • Underhåll och reperationer
  Se till att du har budgeterat för eventuella underhålls- och reperationskostnader som kan uppstå under resans gång. Regelbunden service och kontroller kan hjälpa dig att undvika dyra reperationer i framtiden. Skulle problem uppstå i Kalmar området har du alltid Vincents verkstad för husbilar och husvagnar nära till hands.
 • Ekonomisk körning

  För att förbättra bränsleekonomin, försök att köra jämnt och undvik onödiga accelerationer. Håll ett öga på däcktrycket och se till att det är korrekt eftersom dåligt däcktryck kan påverka bränsleförbrukningen. Är du osäker på vilket tryck som är rekommenderat för just ditt fordon kan du alltid titta i fordonsboken.

Tips för att njuta av en prisvärd husbilssemester

Det är också vitkigt att njuta under er semester. En prisvärd semester med husbil behöver inte betyda att göra besparingar på bekvämligheter. Så här kommer några ytterligare tips för att njuta av din husbilssemester på en budget:

 • Matlagning i husbilen
  Att äta ute kan bli dyrt i längden. Dryga ut din matbudget genom att laga mat ombord i din husbil. Du kan planera och förbeeda måltider i förväg föratt spara både tid och pengar. De flesta husbilar är uturustade med både flerlågig spis och kyl med frys. Så det finns inga ursäker för att inte laga favoriträtterna längs vägen.
 • Utforska naturupplevelser

  Utöver att besöka turistattraktioner och betalda sevärdheter, se till att utforska de naturliga skönheterna längs din rutt. Nationalparker och naturreservat kan erbjuda fantastiska upplevelser utan dyra inträdesavgifter. Planerar du en husbilsresa till Norge? Då har vi listat platser du bör uppleva med husbil i Norge.

 • Res under lågsäsong

  Priserna för campingplatser och turistattraktioner kan variera beroende på säsong. Genom att resa under lågsäsong kan det ge dig möjlighet att njuta av rabatterade priser och färre människor.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att planera och genomföra en prisvärd husbilssemester på vilken budget som helst. Kom ihåg att varje resa är unik och det är viktigt att anpassa råden efter dina egna behov och preferenser. Ha en trevlig resa och rulla lugnt…!

Husbil som reser under lågsäsong

Är det dags att byta till en ny husbil?

Ibland är det dags att byta upp sig! Och vad är då inte bättre att leta än ur Vincents stora utbud av begagnade husbilar? Vi har husbilar till salu i olika prisklasser och storlekar. Välkomna in till oss!

Mateusz Gregus

Mateusz Gregus

Digital kommunikatör

Förmedla din husbil eller husvagn idag!

Kontakta oss redan idag så hjälper vi er att hitta en ny ägare till er husbil eller husvagn!

Roliga campingmisstag från våra kunder

Roliga campingmisstag från våra kunder

Campingresor kan vara fyllda av härliga minnen och äventyr men ibland inkluderar de också roliga misstag som gör resan minnesvärd. Vissa händelser kan vara jobba i stunden men bli roliga och något att skratta åt efter en tid. Vincents Husbil & Husvagn vill dela några underhållande berättelser från våra kära kunder.

Fortsätt läs
Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

Härliga äventyr: En husbilsresa genom Europa

För några år sedan köpte Bo och hans fru en husbil från Vincents Husbil & Husvagn. Under våren förra året begav de sig ut på en oförglömlig husbilsresa till det vackra landet Portugal. Här berättar Bo om deras resa fylld med spännande äventyr, fantastiska platser och oväntade utmaningar.

Fortsätt läs